Paprikás csirke



"A magyar gasztronómia remeke", így jellemzi kedvenc magyar szakácskönyvem szerzője. Az eredeti recepttől eltértem egy kicsit, mert mi sok szafttal szeretjük, ha az eredeti arányokat szeretnéd tartani, akkor a tejföl fele is elég, illetve ne tegyél hozzá sok vizet.

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 2 egész csirkecomb, nagyobb darabokra vágva
  • 1 csirkemellfilé, nagyobb darabokra vágva
  • 2 kanál kacsazsír
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál édesnemes fűszerpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín

A kacsazsírt - igen, azt, zsírt - felmelegítjük. A hagymát apróra vágjuk és aranybarnára pirítjuk a kacsazsírban.


Ekkor hozzákeverjük a fűszerpaprikát, gyorsan összeforgatjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk és zsírjára sütjük - addig forralod, amíg szinte el nem fogy a víz -, majd belehelyezzük a csirkét felöntjük egy kicsi vízzel, és fedő alatt pároljuk.


Akkor lesz szép sűrű, egyenletes a szaft, ha folyamatosan adod hozzá a vizet, kis adagokban, és mindig csak annyit, hogy ne égjen le. A recept szerint "inkább pörkölődnie kell, mint főni". Közben hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és paprikát.


Amikor a hús megpuhult, kivesszük a darabokat egy tányérra, és félretesszük. A visszamaradt levet felöntjük vízzel - annyit önts hozzá, amennyi szaftot szeretnél -, majd a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel és behabarjuk vele a levet.

Amikor felforrt, akkor átszűrjük, az átszűrt levet újraforraljuk, elkeverjük tejszínnel, visszatesszük bele a húsdarabokat.
Nokedliszaggató hiányában, mi most éppen kagylótésztával ettük :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések