Vasi dödölle

Mint említettem, a nyaralás alatt megkóstoltam a dödöllét, fotóztam is, miközben Balázs nagymamája elkészítette. Nekem ízlett, bár elég sok munka van vele, nem tudom, hogy magamtól nekiállnék-e megcsinálni :D

Hozzávalók, sok személyre:
  • 1 kg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • olaj

A krumplit megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk. Annyi sós vízben feltesszük főni, hogy két ujjnyira ellepje. Ekkor még kavargathatjuk. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, a tetejére szitáljuk a lisztet, úgy, hogy a liszt ne érjen a fazék falához. Addig főzzük, amíg a liszt meg nem fő.
A levét leöntjük róla, kicsit rajta hagyunk.


Összetörjük, amíg sima nem lesz, ha kicsit kemény, akkor teszünk még rá a főzőléből. A krumplis-lisztes keveréket hagyjuk kihűlni. Ez fontos, különben ragadni fog az egész :)


A hagymát olajon megpirítjuk. A krumplit adagonként "kinyújtjuk" egy tányéron, megkenjük a hagymával, majd tepsibe szaggatjuk.

Előmelegített sütőben kicsit megsütjük. Magában, tejföllel vagy pörkölt mellé nagyon finom

Ha zalai dödöllére vágysz, megtalálod Duende konyhájában.

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Jesszusom, de szeretem a dödöllét!:D
mandy tarragon üzenete…
Szerinted mennyire macerás megcsinálni? Bevallom, ezt csak néztem és fotóztam, meg jegyzeteltem, de elég sokáig tartott :D
duende üzenete…
Én is nagyon szeretem a dödöllét!
Ez tényleg macerás... Bár autentikus.:)
Én zalai vagyok, nálam kicsit egyszerűbben készül.
Tedd föl főni a kockákra vágott krumplit sós vizben, annyiban amennyi ellepi. Mikor megfőtt (nem kell kavargatni), a fele vizet öntsd le róla, aztán a krumlit törd össze a maradék vizben egy krumlinyomóval. Tedd vissza a tűzre kis lángra (ez nagyon fontos, mert különben nem áll össze), és kezd el hozzákeverni a lisztet. Addig adagold hozzá, mig olyan sűrű lesz, hogy már keverni sem bírod... Férfimunka különben... :)))
Ekkor van kész.
Egy teflonserpenyőbe tegyél kevés olajat avgy zsirt, dobj rá félmaréknyi kockázott vöröshagymát és a dödölletésztából kanállal kis darabkákat szaggass az olajba. Közepes tűzön mindkét felét süsd piros ropogósra.
Sokkal egyszerűbb és isteni finom igy is!
A blogomon képpel is megvan a recept.
Majd egyszer igy is kipróbálom!
Örülök hogy valaki korrektül leirta a vasi változatot. :)
mandy tarragon üzenete…
duende: köszi, belinkeltem a te receptedet is :)
duende üzenete…
Jaj, de aranyos vagy! Nem azé' írtam ám le! :)
De nem baj, a dödöllét népszerűsíteni kell! :)) Kevesen tudnak csinálni, pedig milyen isteni finom!
trinity üzenete…
Mandy,
szombathelyi vagyok, a nagyim rettentő sokszor csinálta a dödöllét nekem, mert imádtam! Szóval eddig azt hittem, vasit csinál-de sajnos, nem emlékszem pontosan...Azt tudom, hogy biztosan nem lapította ki adagonként, inkább Duendéhez hasonlóan szaggatta...
Szóval lehet, hogy zalai volt- mivel ő máshol született, nem biztos, hogy az autentikus vasit főzte.. Sosem tudom már meg-csak arra emlékszem, hogy hihetetlen finom volt...
Egyszer én is nekiállok!!! Bár tényleg kell hozzá némi karizom:))

Finom lehetett a tiétek is- vadpörkölttel is próbáld ki egyszer- valami mennyei!!!
(De magában, esetleg tejföllel is!!!!)
mandy tarragon üzenete…
Trinity: szerintem ez a lapítás dolog csak azért kell, hogy könnyebben lehessen szaggatni, mert így egyszerre mindig csak egy kicsi adaggal dolgozik az ember.
Vadpörkölt, hmmmmm... :)

Népszerű bejegyzések