Levendulás cukor
Amikor tavaly megláttam Palócprovence-nél a levendulás cukrot, már tudtam, hogy én ilyet csinálni fogok, ha lesz egyszer levendulám. Aztán, amikor tavasszal beszereztem az akkor még kis nyeszlet levendulakezdeményt, eszembe jutott, hogy bizony, ebből lesz majd nekem cukor meg mindenféle finom sütemény. A levendula azóta nagyra nőtt, ősszel valószínűleg megszavazok neki egy saját dézsát, a ramaty idő ellenére sok volt rajta a virág. Egy részéből isteni finom fagyit csináltam, a többi részét pedig tartósítottam. Ez az üveg kb. 0,5 kg cukrot tud elraktározni, ebbe ment bele 10-12 szál virág. A vaníliához hasonlóan, a levendulának is kell pár hét, amíg megillatosítja a cukrot, utána viszont bátran lehet használni.
Megjegyzések
Bianka: nagyon finom illata van.
Araniel: köszi. Már vadásztam pár sütireceptet, amiben használják. De el tudom képzelni sodóban is :) Majd hozok recepteket, ha végre végzek a vizsgákkal...