Extraomlós aprósütik




Avagy luxuslinzer. De komolyan, ilyen finom, porhanyós, vajas tésztájú aprósütit én még nem ettem. Az alapja a tegnap bemutatott pate sablée, ehhez kellett még egy kis narancslekvár, és tojásmáz. Csupán két baja van: egyrészt nagyon törik, úgyhogy ha szállítani akarod, ahhoz majd mutatok egy másik tésztát, másrészt pedig baromi gyorsan párolog.

A Tésztavarázsban találni még rá egyéb változatokat is, de szerintem a lekváros a legjobb.


Hozzávalók, 16-16 darab kekszhez:

  • 1 adag paté sablée, recept ITT
  • kb. 2 dl viszonylag kemény lekvár - most narancslekvárt használtam
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

A tojássárgáját kikeverjük a tejjel, ez lesz a tojásmáz. A tésztát enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A csigákat simán kiszaggatjuk. A lekvároshoz két rész kell: egy teljes virág, és egy lyukas. A leeső tésztaszéleket nyugodtan újra lehet gyúrni, ha nagyon felpuhulna, akkor kicsit visszatesszük a hűtőbe.
A sütőt 170 fokra melegítjük. A csigákat elhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsin, lekenjük a tojásmázzal, és villával belehúzzuk a mintát. A lekvárosokhoz a telitészta közepére kb. 1 teáskanálnyi lekvárt teszünk, majd rátesszük a lyukas részt. Lehet úgy is, hogy előbb egymásra tesszük a tésztákat és utána a mélyedésbe a lekvárt, de nekem így jobb lett. Ezek tetejét is lekenjük a tojásmázzal.
A csigáknak kb. 8 perc kellett, a lekvárosoknak kb. 15. Rácson hagyjuk őket hűlni.

Megjegyzések

Lilla üzenete…
a csiga nagyon jóóóó :-)
Murphy üzenete…
én bálnának néztem :D
mandy tarragon üzenete…
Lilla: IKEA :) Van mókus, rénszarvas, farkas... De most a csiga a kedvencem.

Murphy: hát érted, ki honnan nézi :)

Népszerű bejegyzések