Zebra kuglóf


Íme a hónap utolsó receptje, nem mondhatjátok, hogy nem voltam ebben a hónapban tevékeny, már ami a blog frissítését illeti. 

Arra gondoltam, hogy a hétvégén fogyasztom egy kicsit a Pinteresten a receptes gyűjteményemet, mert csak gyűlnek, gyűlnek a receptek, és soha nem fogy el ez sem. EZ a recept nagyon megtetszett már régen, főleg a gyönyörű képek miatt, mert maga a sütemény egyébként nem egy nagy mutatvány, mégis látványos. Én csak fél adagból készítettem, úgyhogy azért lett ilyen lapos, de ettől még ugyanolyan finom :)

A mintát a különböző színű tészták egymásra kanalazása alakítja ki, ezért érdemes kicsit ügyesebben elfelezni a tésztát, mint ahogy én tettem, mert nekem a "fehér" részből kissé kevesebb maradt, mint amennyi a kakaós lett.


Hozzávalók, egy normál méretű kuglóf formához:
  • 1,5 bögre liszt (1 bögre= 2,5 dl)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 bögre cukor (az eredeti receptben kicsit több, de szerintem így is bőven elég édes)
  • 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg olvaszott vaj
  • 1 kupak vanília kivonat
  • 3 kisebb tojás
  • 1/2 bögre tej
  • vaj és zsemlemorzsa a formához

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. A cukrot elkeverjük az olvasztott vajjal, tojásokkal, tejjel és a vanília kivonattal, majd apránként hozzákeverjük a lisztes keveréket. A tésztát felezzük el, az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport.


A formát kivajazzuk, kizsemlemorzsázzuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formába kanalazzuk a tésztát: egy kanál fehér, egy kanál fekete, mindig egymás tetejére, majd szépen szét fog terülni. 


A formát a sütőbe toljuk és kb. 50-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Kb 10 percig hagyjuk a formában, majd borítsuk rácsra és hagyjuk úgy kihűlni.

Megjegyzések

SzKriszti üzenete…
Először is: eszméletlen finom.

Viszont, vagy a fél adagot adtad meg mennyiségnek, vagy az én formám nagyobb, mint a tiéd, vagy túl sokat nyalakodtunk a nyers masszákból... (esetleg mindhárom?) ugyanis a forma harmadáig ért csak el a tészta.

A csokis rész pedig - noha pontosan betartottam a mennyiségeket - olyan sűrű lett, hogy nem folyt szét sehová. De nem baj, folyt helyette a világos, amennyire kellett. Lehet-e szerinted a sűrűbb állag amiatt, hogy házi tejet használtam? Más tippem nincs.

Végezetül (tudom, ezt már írtam) eszméletlen finom lett.
mandy tarragon üzenete…
Az utolsó képen látszik, hogy meddig ér nekem, szerintem az is kb. annyi, mint a tiéd :)

A sűrűbb állag simán lehet a tej, a liszt vagy a kakaó miatt is :)

Örülök, hogy ízlett.

Népszerű bejegyzések