Bagel


Hétvégén a szüleimnél jártam, és ilyenkor valahogy mindig elfog a vágy, hogy valami péksüteménnyel lepjem meg őket. Jó eséllyel az lehet az oka, hogy itthon mindig van rá jelentkező, otthon pedig nehezen fogy el bármi, ugyanis annyira kis mennyiséget fogyasztok ilyesmiből, hogy annyiért nem érdemes nekiállni. főleg, hogy a fagyasztóm se szuperál valami jól mostanában.

Szóval, bagel. Lukas zsömle. Bevallom, úgy alapvetően én ezt egy túl macerás péksütinek tartom - igen, a főzés miatt -, de hétvégén, itthon, a családnak, nyugiban, azért egyszer csak mégis eljött az a pont, hogy nekiugrok. Jade konyhájában találtam a receptet, az egyszerűsített verziót - ITT - próbáltam ki. Nekünk bejött, néha azért igenis megéri szöszölni egy kicsit :)

Viszont amit senkinek nem ajánlok, az a Coop sajátmárkás sütőpapírja. Konkrétan, aki ezt kitalálta, annak ajánlanám, hogy napi 8 órában kapargassa le annak az aljáról, amire odatapad... Nekem ugyanis a beolajzott, lisztezett papír is így odaragadt a bagel aljára, hogy le kellett vágni, mert sehogy sem volt hajlandó elengedni, és nem ez volt az első fiaskónk ezzel a papírral... A maradék tekercset szépen bevágtuk a tűzre, legalább melegít :)


Hozzávalók, 8 darab bagelhez:
  • 4 bögre liszt  (1 bögre=2,5 dl)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 1,5 bögre víz

A főzéshez:
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • lenmag
  • mák


Én robotgéppel dagasztattam össze a tésztát, szép hólyagosra, kb. 10 percig, majd szétosztottam nyolc, nagyjából egyforma gombócra és hagytam 20 percet kelni. Ezután lyukat nyomtam a közepébe, jó nagyot, mert még egyszer kell majd keleszteni és hagytam még 20 percet kelni.


Ezalatt bekapcsoltam a sütőt 220 fokra, és feltettem egy edényben vizet forrni egy teáskanál szódabikarbónával, és egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, amit megolajoztam és megliszteztem.


Amikor a víz forrt, beleengedtem a bageleket, egyszerre hármat, mert így fértek el kényelmesen. Mindkét oldalukat 1-1 percig főztem, szűrőkanállal kiszedtem, majd mentek a tepsire.

Megkentem őket tojással, az egyik felére lenmagot, a másikra mákot szórtam, majd a forró sütőben kb. 20 percig sütöttem őket, amíg aranybarnák nem lettek.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések