Kert 2013: Február - Eső, ha esik...



Az eredeti terveim szerint február közepén végeztem volna el a kertfelfrissítő munkáimat, hogy február végén, március elején már betehessem az előveteményeket a földbe, hogy a főszezon kezdetére már ki lehessen őket szedni. Nos, ehhez az kellett volna, hogy legyen egy hét, amikor nem esik semmi, hogy a föld teteje megszáradjon és rá lehessen menni.

Ez nem annyira jött össze sajnos, úgyhogy kénytelen voltam trükközni egy kicsit. Nem minden növény viseli jól a palántázást, viszont a hagymafélék, saláták és cukorborsók esetén nyugodtan alkalmazhatod ezt a módszert, így amikor eljön az idő, a talajba már jól fejlett növényeket tehetsz.
 

Februárban vetettem el a korai káposztát, a brokkolit és a karfiolt is kis cserepekbe az étkezőben - itt nem fűtök, viszont elég világos van- , ezek már kikeltek, íme. Most edzem őket egy picit, hogy erősebb száruk legyen, ne legyenek ilyen nyurgák, aztán majd ha lesz 2-3 saját levelük, széttűzdelem őket. Az edzést úgy kell elképzelni, hogy minden nap párszor finomat végigsimítasz a levelek tetején, mintha a szellő fújdogálná őket - vagy legyezheted is, ahogy tetszik -, ezzel arra sarkallod a növénykét, hogy vastagabb szárat növesszen.  A kikelésükig a párás környezetet egy cserépre húzott műanyag zsákkal oldottam meg, ezt fokozatosan leszedem róluk, nehogy valami gombás fertőzést kapjanak.


Amint eljött az idő és sikerült a talajt elmunkálni - február utolsó két napján... -, elvetettem a spenót sorokat, közéjük fektettem a B sorokba a sárgarépa-hagyma magszalagokat, és kitisztáztam a maradékot. A spenót jelzi, hogy merre vannak az utak, a köztük lévő helyen pedig, ha kinő valami, azt azonnal le is lehet sarabolni, hiszen ha ültettünk valamit, azt jeleztük is. A borsóversenyzők is kaptak egy parcellát, ide négy fajta borsó kerül majd pár héten belül, de támasztékot nem igényelnek, ha elég sűrűn veted őket, majd össze fognak kapaszkodni. 


A salátás ágyásomat is sikerült elkészíteni, ehhez kellett pár deszka, egy kis virágföld és egy kis - egyelőre bolti - komposzt. A kert lehető legárnyékosabb részét kerestem meg nekik, itt tavaly sarkantyúka nőtt, aminek az elfagyott maradványait a virágfölddel és a komposzttal együtt összeforgattam a kert homokos talajával, a deszkák pedig azért kellenek, hogy a szomszédokat - citromfű, új-zélandi spenót - távol tartsák.


Az ágyás szélét végig fogom majd szórni összetört tojáshéjjal, ez elvileg távolt tartja a csigákat. Meglátjuk. Még nem ültettem ide sem, várok, hogy picit melegedjen az idő, mindenesetre az ágyást letakartam fóliával, hogy kicsit gyorsítsam a folyamatot. Türelmetlen vagyok, na :)

A zsákos növénytermesztéshez is elkészítettem a zsákokat, de ezekbe még nem került semmi, talán majd pár hét múlva, ha kicsit melegszik még az idő. A kertészetben sajnos nem kaptam nagyzsákos kiszerelésben komposztot, úgyhogy úgy készítettem elő a zsákokat, hogy bevágtam a tetejüket, úgy 10 liternyit kiszedtem - ez a föld ment a salátás ágyásra -, majd belekevertem a 10 literes kiszerelésű komposztot. Remélhetőleg ez elég tápanyag lesz, ha mégsem, akkor még mindig tudom majd pótolni, további komposzt hozzáadásával. Ez a föld elég laza szerkezetű, de ha kicsit tömörebb lett volna, akkor kevertem volna bele egy kis zeolitot és perlitet, hogy jobb legyen a vízelvezetése.

Ó, igen, a komposztdomb. Úgy ítéltem meg, hogy még nincs kész, viszont az az ötletem támadt, hogy hányunk rá egy adag földet, elegyengetjük, májusban pedig majd ide ültetem a cukkiniket, az 1 négyzetméteres láda négy sarkába és a közepébe. Meglátjuk, hogy addig kitartok-e az elképzelésem mellett :)


A komposzt dombra tehát most nem kerül friss hulladék, így amiket kiszedtem az ágyásokból, szétterítettem az utakon az ágyak között. Ezt szintén a könyvben olvastam, hogy jobb az, ha lejárjuk a zöldhulladékot, mert védi a talajt, gyorsabban bomlik, és az utak sem gazosodnak el.



Az utolsó képen megmutatom, hogy az egres elkezdett hajtani, úgyhogy bizakodó vagyok nagyon, hátha virágozni is fog. A következő kertes bejegyzésben a palántázásról olvashattok majd pár sort, mutatok egy-két alternatívát is a műanyag cserepek tömege helyett :)

Ha szeretnétek a havi jelentésnél többször is értesülni a kerti projekt alakulásáról vagy megosztanátok a tapasztalataitokat, akkor feliratkozhattok a blog Facebook oldalára EZEN a címen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések