Falafel, a csicseriborsófasírt


Már tart egy ideje a böjt, és kezd lassan hiányozni valami, aminek hús jellege van, és jól csomagolható. Kicsit féltem a zöldségfasírtoktól, de úgy tűnik, hogy ez alaptalannak bizonyult, a falafel könnyen elkészíthető, nem esik szét, jól átsül, ráadásul finom is. Én friss koriandert gyúrtam a masszába, mert az enyhe tél miatt túl élte az őszi vetés a kert sarkában. Egyébként nem értem, hogy ha ilyen könnyen lehet nevelni ezt a növényt ( ez konkrétan úgy maradt ott, hogy a tavaszit hagytuk felmagzani, aztán újra kikelt), miért nem lehet minden boltban kapni hatalmas csokrokat belőle, mint a petrezselyemből. 

A falafel alapjául szolgáló csicseriborsókonzervet egyébként tök véletlenül találtam a 390 forintos boltban, kockáztattam és nyertem: finom, jól átfőtt, ráadásul nagyon jó árban van, mert ennyi pénzért nettó 480 gramm csicseriborsót kap az ember. :)

A fasírtot kétféleképpen sütöttem meg, az egyik részét egy ujjnyi olajban, a másikat sütőben sütve, egy pici olajjal átkenve. Mindkét adag finom lett, a sütőben sütött egy picit kevésbé ropogós, kevésbé barna, de cserébe nem büdösíti annyira a konyhát.

A recept a Gyémántkonyhából, köszönet érte ismét.

Hozzávalók, 26 darab fasírthoz:

  • 1 nagy doboz csicseriborsó ( nettó 480 gramm)
  • 2 kis fej lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 1 marék friss koriander illetve petrezselyem
  • 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A csicseriborsót lecsöpögtetjük, a lilahagymát és a fokhagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd a csicseriborsóval együtt pépesítjük - késes robotgép+ botmixer kombináció vált be -, ebbe jön a tojás, az apróra vágott zöldfűszerek, a só, és annyi zsemlemorzsa, hogy jól formázható, de kicsit ragacsos masszát kapjuk. A masszát legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
A masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk.
Ha olajban sütöd, akkor kb. 1 ujjnyi olajat felmelegítünk, és lassú tűzön, hogy teljesen át tudjon sülni, időnként megforgatva sütjük ropogósra.
Ha sütőben sütöd, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire lesz szükséged. A sütőpapírt spricceld meg olajjal, helyezd el rajta a gombócokat, spricceld le megint olajjal. 180 fokon kb. fél óra alatt sülnek készre. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések