Áfonyás gyökérkenyér


Ennek a kenyérnek az ötlete onnan jött, hogy néha bemegyek az útba eső pékségbe, ahol hajdinás bagett verzióban lehet ilyesmit kapni. Ez teljesen más, de még így is nagyon finom. Aki szereti az édes-fűszeres-sós kenyereket, az próbálja ki, a natúr krémsajt és a csípős retekcsíra is nagyon jól passzol hozzá.

A recept eredetileg a Kifőztük magazin decemberi számában jelent meg, szóval lehet, hogy találkoztatok már vele :) 

Hozzávalók, egy kb. 30 dkg-os kenyérhez:
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű zabliszt - zabpehelyből házilag őrölve is lehet, de készen is lehet kapni
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál kenyér-fűszerkeverék (ánizs, köménymag, koriander és édeskömény finomra darálva)
  • 7 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1 teáskanál szárított élesztő2-3 dl meleg víz

A liszteket elkeverjük egymássál, a sóval, a fűszerekkel és a szárított élesztővel. A vizet lassanként adagolva, egy fakanál segítségével összedolgozzuk a tésztát. A keverékhez annyi meleg vizet adunk, hogy egy kissé nedves, de kemény tésztát kapjunk.
A tésztát nem túl meleg helyen, lefedve 12-16 órát kelesztjük.
A tésztából kiütögetjük a felesleges levegőt, belegyúrjuk az áfonyát, majd lisztezett deszkán megformázzuk: hurkát gyúrunk belőle, majd párszor megtekerjük. Kb. fél órát újra kelni hagyjuk.
A kelesztés végén a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütőtállal együtt.
A kenyeret a forró formába fordítjuk, lefedve 30 percig sütjük, majd fedél nélkül még kb. 20-25 percig, amíg szépen megpirul a kérge.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések