Kéksajtos, spenótos minipite


Úderégírtam-receptes korszak van, lassanként azért behozom a lemaradást :) Ez a recept például a Kifőztük magazin decemberi számában jelent meg. Bevallom, hogy ennél a receptnél már a szilveszteri "bulik" voltak a fejemben, mert biztosan jól fog esni egy ilyen kis pár falatos finomság. Az újzélandi spenótomat kopaszítottam le hozzá - azóta újra kihajtott az enyhe időnek köszönhetően -, de rendes spenótból is tökéletes, teszteltem :)

Hozzávalók, 16 darab minipitéhez:
A töltelékhez:
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej20 dkg spenót
  • 15 dkg kék sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 2 tojás
A tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg kéksajt
  • 1 csipet só
  • pár evőkanál hideg víz
A tésztához a vajat és a kéksajtot elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd kanalanként adagolva a vizet kemény tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtben pihentetjük kb. egy órát.
A töltelékhez a spenótot megpároljuk, hagyjuk lehűlni, kinyomkodjuk belőle a vizet. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, folyamatosan kevergetve sózzuk, borsozzuk, felengedjük a tejjel, majd amikor csomómentes, belemorzsoljuk a sajtot és addig kevergetjük, amíg egy kissé besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a kinyomkodott spenótot. Hagyjuk egy kissé lehűlni.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd akkora köröket vágunk belőle, hogy a muffin tepsi mélyedéseit kényelmesen ki tudjuk vele bélelni. A tojásokat felverjük, kikenjük vele a tésztakosarakat, majd a maradék tojást a kihűlt töltelékbe keverjük. A tölteléket elosztjuk a tésztakosarakban.
175 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Ha nagyon dagadna sülés közben a töltelék, ne ijedjünk meg, hűlés közben vissza fog esni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések