Kert 2015: Február


Na akkor rúgjuk be a kerti szezont, ugye? A palánták már nőnek a keltetőablakban - paradicsom, paprika, zeller, mángold készülnek, majd hozok róluk rendes képeket -, így kihasználtam az időt, hogy kicsit rendbe tegyem az ágyásaimat.



Kezdtem a munkát azzal, hogy kiszedtem az őszről maradt dolgokat, majd feltöltöttem az ágyásokat komposzttal. Szerencsére a komposztom már nagyon jól van, telis tele dagadt gilisztákkal, úgyhogy biztosan meghálálja majd a takarót az ágyás. 

Idén kicsit módosult a tervem, már ami a vetendő növényeket illeti, de hát ezt megszokhattátok már, hogy mindig alakul egy kicsit a dolog, ahogy egyre jobban sikerül kitapasztalni, hogy mikor-hol-mi válik be. Idén a terv szerint sok lesz a paradicsom, paprika, viszont a sütőtökök "külső helyszínre" kerülnek majd, a káposztaféléket pedig száműzöm az őszi vetésbe. 


Na, de akkor lássuk a medvét. A támasztékokhoz cukorborsók kerülnek, hogy mire a paradicsom bekerül, rendesen megkössék a talajban a nitrogént.


A III-as ágyásba "zita" fedőnevű borsó került, nem is annyira a borsó miatt - bár az is kellemes mellékhatás -, hanem inkább a nitrogén megkötés és a borsószalmás zöldtrágyázás miatt. A kis háromszögbe a koriander helyére spenótot vetettem, aztán majd persze jön bele vissza a koriander is idővel.


A középső ágyásban maradtak a karalábék, de az üres helyere vetettem sárgarépát, céklát, retket.


A fóliasátor vigyáz a salátákra, ezek még persze maradnak, az a terv az idén, hogy majd a lyukakba kerülnek a mángoldok és a saláták, előnevelve.


Az üvegházban nevelem elő a borsósalátát, lollo rossot, jégsalátát, mizunát, ha ezek elkészültek, jönnek majd ide a paradicsomok és a paprikák az előnevelő helyről, illetve a bazsalikom, mert abból ugye sosem elég.

Egyelőre ez a terv, majd meglátjuk, hogy mi alakul belőle. Ti hogy álltok? Tervezés? Elszántság? Első kapavágások? Mindent tudni akarok :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések