Kert 2015: Palántanevelde


Ígértem, hogy lesz erről is poszt, úgyhogy íme. Tavaly nagyon rossz tapasztalatom volt a paprikákkal, úgyhogy idén úgy voltam vele, hogy egy életem, egy halálom, inkább megnyújt palántákat akarok kerülgetni pár hétig az üvegházban, mint hogy ne legyen egy se. Ugyanis tavaly hiába vetettem, egész egyszerűen nem voltak hajlandóak kikelni, aztán mire a sokadik adag mégis kidugta a csíráját, már nem ért be... 


Úgyhogy idén kissé korábban kezdtem, ha ti most álltok neki, egyáltalán nem vagyok elkésve, ha van nekik elég meleg és sok fény, és a fejük se fáj, akkor szupergyorsan ki fognak kelni.





A paprikák idén nagyon ügyesen kelnek, 80-90%-os aránnyal, és elképesztő gyorsan növesztettek két-három igazi levelet is, úgyhogy ideje volt kitűzdelni őket. Shame-on-me, csak egy cserepet tudtam kitűzdelni, mert khm... elfogyott a föld, de a napokban megcsinálom a többi cserepet is. Idén Purple Beauty, Chocolate Beauty és Marconi Golden fajták mennek jól, a kaliforniai megint botrányosan rossz... komolyan, 2x10 darab magból két darab ványadt palánta lett eddig, azokat ki se kell tűzdelni, mert bőven elég nekik ez a cserép. 


A paradicsomok közül idén a Charlie Chaplin, a Black Krim és a Pineapple kelnek jól, ezeket ki is tudnám már tűzdelni, a Zöld zebra is kezdi összekapni magát, ami viszont nem nagyon kel, az a Venus és a Vilma, de mentségükre legyen szólva, hogy ezek a magok már elég öregek, szóval nincs harag. Viszont mivel kellenek a balkonparadicsomok, mert ezeket esszük frissen, vetettem egy új adagot, amiben van Venus, egy frissebb csomagból, és a tavaly jól bevált Budai törpe tájfajta. 

A padlizsán... Nos igen. Tavaly ezzel is úgy jártam, hogy pár darab kikelt, aztán el is pusztult. Idén kikelt rengeteg, majd egy kivételével kidőltek. Nem gond, van még idő, vetettem egy új adagot, hátha szerencsésebbek leszünk. Szóval ne keseredjetek el, ha valami nem megy, előfordul, rengeteg oka lehet, próbálkozni kell.

A mángold tulajdonképpen hétvégén haza is fog költözni az üvegházba, kitűzdeltem őket, hogy növekedhessenek még egy kicsit itt a védett helyen. Ez elvileg szivárvány keverék, gyakorlatilag megint úgy sikerült elszórnom, hogy lett benne két sárga, a többi pedig rózsaszín, de hát ennyi szerencsejáték van ebben a műfajban :) 12 tő, bőven ki kell hogy szolgáljon minket a nyáron.


A szárzeller idén megviccelt egy kicsit. Tavaly nem nagyon kelt, és mivel régi a mag, idén az összeset szétosztottam két cserépben, lesz, ami lesz alapon. És hát ahogy ilyenkor lenni szokott, mind kikelt. Azokat nem tűzdelem idebenn szét, hanem hazaviszem, és majd az üvegházban rakom őket nagyobb helyre, hogy tudjanak növekedni, és ha az idő engedi, kikerüljenek a helyükre. 

Vetettem még bazsalikomot, idén lustaság-fél-egészség alapon a kitűzdelt paradicsompalánták tövébe szórtam a magokat, mert úgyis együtt kerülnek majd a helyükre. 
Illetve mivel idén több virágot szeretnék a kertbe, a méhek miatt, vetettem pillangóvirág és rézvirág magokat, illetve majd lesznek még egyéb virágok is, ha vettem nekik földet :)

Az idei egyik új növénykénk a perilla, elvileg egy zöld változat magjait vetettem el, de pár hét múlva jön majd egy lila változat is... mert ugye hiába mondom, hogy nem veszek több magot, mindig találok valamit, ami nemes egyszerűséggel KELL.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések