Műanyagmentes július 2020 - kezd kicsiben

Talán nem ismeretlen már a műanyagmentes július kampány, ahol a cél, hogy egy hónapon keresztül ne használjunk egyszer használatos műanyagot. A napokban a magyar parlament - összhangban az EU irányelvekkel - megszavazta az egyszer használatos műanyagok betiltását 2021 nyarától. Ez persze nem az jelenti, hogy mostantól majd a kezedbe adják a büfében a rántott sajtot vagy a pofazsacskódban kell szállítanod a fröccsöt, hanem azt, hogy idővel át fognak állni biológiailag lebomló csomagolóanyagokra.

Én azt mondanám, no panic, csak gondolj vissza 20-30 évvel sem haltunk éhen, amikor mindenki a kis kosarával, szatyrával járt vásárolni, és papírzacskóba csomagolták a zsömlét. Tudom, némi tervezést igényel elrakni az otthoni többször használható táskák egyikét, amikor vásárolni indulsz, de gondolom mindenkinél akad pár ilyen.

Zöldséges-gyümölcsös zacsikat kis kézügyességgel varrhatsz magadnak maradék függönyből - nekem is ilyenek vannak, nem SENKI nem néz csúnyán rám miattuk.

Most, hogy nyár van, vigyetek otthonról vizet egy kulacsban, biztos vagyok benne, hogy ez is van otthon mindenkinél.

Ha már a kulacsnál tartunk, a következő lépés lehet az is, hogy magaddal viszel az evőeszközös fiókodból egy készletet - kés, villa, kanál - textil szalvétába csavarva. Ez is mindenkinél van otthon. Ha nincs textilszalvétád, egy régi ingből-pólóból könnyen készíthetsz magadnak.

Ha nagyon hardcore versenyző vagy, nézz körül a környéken, hogy van-e csomagolásmentes bolt, a piacra vigyél saját dobozt a sajtnak és a húsnak.

De már az is sokat segít, ha ebben a hónapban, csak megfigyeled, hogy mikor nyúlsz automatikusan a zacskó után, és megállítod magad, amikor semmi szükséged rá. A banánon pl rajta van a héja :)

Higyjétek el, a környezettudatosság nem valami tökéletes instaready tökéletes dolog, amihez több tízezer forintokért kell designer dolgokat vásárolni, és nem csak akkor számít, ha elfér a szemeted egy befőttes üvegben.

Az egyik kedvenc youtuberem szavait szabadon fordítva: ha 1000 ember csinálja egy kicsit, az többet ér, mintha 1 csinálja tökéletesen.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések