2012. április 1., vasárnap

Trónok Harca - Gyümölcsös zabkenyér


Az eredeti recept alapján az igazi neve zabkenyér datolyával, almával és naranccsal, de ilyen hosszú nevet azért csak nem adok neki. Aki ismeri a Trónok harcát - meg esetleg engem... - az biztosan tudja, hogy - a fröcsögő testnedveken és intrikán kívül - nagyon sok étel is szerepel a könyvekben. Az ötlet, hogy ezeket elkészítsük, nem az enyém, hanem egy bizonyos The Inn at the Crossroads blog szerzőié. Mindenféle érdekességeket is lehet találni náluk, hamarosan megjelenik a könyvük is, úgyhogy aki tud angolul, annak érdemes nézelődni náluk.

Az egyik recept, amit kinéztem magamnak ez a bizonyos gyümölcsös zabkenyér. Aki a kételkedne benne, hogy szerepel a könyvben, a Kardok viharában keresse, a királyi lakodalom 77 fogása között, Tyrion falatozik belőle.

Ja igen, még valami: War is Coming...

Hozzávalók:
  • 1 és 1/2 bögre aprószemű zabpehely
  • 2 és 1/2 - 3 bögre liszt - nekem majdnem kellett a 3, ebből 2 bögre zabliszt, 1/2 bögre sima liszt és 1/2 bögre rozsliszt volt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 és 1/2 bögre meleg víz
  • 1/3 bögre összevágott datolya
  • 1/3 bögre összevágott kandírozott narancshéj
  • 1/3 bögre összevágott alma
  • kb. 1 evőkanál nagyszemű zabpehely a tetejére


A zabpelyhet összekevertem a vízzel, élesztővel, mézzel, vajjal, sóval és a gyümölcsökkel, majd hozzáadtam két bögre lisztet és elkezdtem gyúrni. Addig adtam hozzá a maradék lisztből, amíg egy könnyen gyúrható tésztát kaptam. Nekem kb. 2 evőkanálnyi liszt maradt ki, a liszttől függ, hogy mennyi folyadékot vesz fel.  A tésztát alaposan megdagasztottam, majd egy tálba tettem, lefedtem és meleg helyen duplájára kelesztettem.

Az első kelesztés után visszaütögettem a tésztát, hogy minél több levegőt kinyomjak belőle, majd megformáztam lapos cipó alakúra, bevágtam keresztben, egy pici vizet kentem a tetejére és rászórtam a nagyszemű zabpelyhet. Hagytam kétszeresére kelni, a sütőt pedig előmelegítettem 200 fokra.

Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sült meg a kenyér. Tálalás előtt jó, ha hagyod langyosra hűlni, de hidegen is finom.

2 megjegyzés:

sedith írta...

Nézz be hozzám, játékra invitáltalak.:)

mandy tarragon írta...

Köszi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin