2013. október 19., szombat

Sharlotka, az orosz almatorta


Eredetileg IKEA almatortát szerettem volna sütni, ahhoz nem találtam jó receptet, csak olyanokat, hogy "ó, hát én még nem ettem, de ez nagyon finom egyébként", viszont keresés közben megakadt a szemem EZEN az oldalon. A végeredmény egy nagyon almás, nagyon könnyű torta, szerintem nem is nagyon édes.


A papír lehúzásával és a szeleteléssel várjátok meg, amíg teljesen kihűl, különben kicsit szétesik (mint a képen...).  Tipikus gyorsan összedobom, aztán csak sül torta, a legtöbb meló vele az alma hámozásával-darabolásával van, de azt remekül lehet párhuzamosítható újabb szorgos kezek bevonásával.

Hozzávalók, 26 cm-es tortaformához:
  • 6 nagy zöld alma - mondjuk granny smith
  • 1 bögre cukor - 2,5 dl
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre liszt
A tetejére:
  • 1 teáskanál porcukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. 
Az almákat meghámozzuk, apró cikkekre vágjuk, eloszlatjuk a tortaformában. A tojást a cukorral robotgépben habosra verjük, amíg el nem kezd csíkokat húzni. Pár mozdulattal beleforgatjuk a vaníliát és a lisztet, majd a tésztát az almára öntjük. Én kicsit beleforgattam az almát, nagyjából mindenhol érje. 

 

A meleg sütőben kb. 1 óra alatt sül készre, a formában hagytam úgy 10 percig, aztán szétnyitottam a kapcsot. Teljesen kihűlve lehet szépen szeletelni. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

11 megjegyzés:

Beastie írta...

tetszetős, van 20 kg almánk :)

mandy tarragon írta...

Az jó sok torta :)

Beastie írta...

már a sütőben :)

Névtelen írta...

Most sül,csodás az illata :-D

Erika Zolna írta...

Kérdezném, hogy nem kell bele semmilyen tej, olaj, valami? Nem vagyok nagy sütős, de ez nagyon guszta, segítsetek !

mandy tarragon írta...

Kedves Erika! Nem kell bele semmi más, csak amit a recept ír. Az a fontos, hogy a tojásokat nagyon sokáig kell verni, így a sok levegőtől igazán könnyű lesz a tészta.

Juli és Szilvi írta...

Ma én is megsütöttem nagyon nagyon finom! örülök hogy rá találtam erre az almás receptre :)

Névtelen írta...

isteni lett én is megcsináltam. Igaz én az almához keverte egy kevés fahéjat. nagyon finom mindenkinek csak ajánlani tudom
Adri

Monáj írta...

Ma ezt elkészítem :)

Szilvia Záhonyi írta...

Megsütöttük, potosan betartva a receptet, és köze nincs a képen láthatóhoz. Gyanakodtam hogy sütőpor nélkül hogy jön fel a tészta, és a gyanúm nem volt alaptalan, egy lapos almássüti lett belőle, amibe némi tészta összetartja az almát. Amúgy finom, de nem a képen látható lett a végeredmény.

mandy tarragon írta...

Hát pedig a képen látható torta a recept szerint készült, azóta vagy 20x és mindig ilyen... Fehérre kell verni a tojást, ez a trükk, ha beleteszed a levegőt, nem kell bele sütőpor, mert megtartja magát.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin