Földieper a balkonon


A balkonkertészeknek sem kell lemondaniuk arról, hogy gyümölcsöt termeljenek, a földieper például kimondottan alkalmas a kis helyen nevelésre. Az egyik legegyszerűbb termelési mód, ha balkonládába ültetjük a töveket. 

A cikk eredetileg a Kifőztük magazin áprilisi számában jelent meg, letölthető IDE kattintva, regisztráció után. Ha tetszett a cikk, keressétek az oldalon a májusi számot is, abban is lesz pár cikkem :)


A balkonkertészeknek a legjobb, ha folyton termő fajtákat választanak maguknak, hiszen erről többször is szüretelhetnek, ami elég fontos szempont, ha kevés tövet tudunk elültetni.
A földieper napos, szellős helyet igényel, arra nagyon figyeljünk, hogy az érő gyümölcsök ne érjenek a talajhoz. Erre a legjobb módszer, ha kilógatjuk őket a ládából.


A balkonládát úgy készítjük elő, hogy az aljába kerüljön egy réteg kavics vagy agyaggranulátum, esetleg zeolit, hogy egyrészt a felesleges víz el tudjon folyni, másrészt a nedvesség ne távozzon el gyorsan. A balkonláda ugye viszonylag kicsi, főleg a nyári hónapokban lesz majd érdekes, hogy ne kelljen naponta utánpótolni a vizet.


A kavicsrétegre kerül egy réteg – kb. 5 cm vastag – komposzt. Ez fogja majd táplálni az epret, hogy elég tápanyag legyen a virágzáshoz és a gyümölcsneveléshez.


Erre kerül egy réteg virágföld, ez a láda pereme alatt kb. 5 centivel érjen véget.


Az epreket ültetés előtt kissé áztassuk be, körülbelül egy tenyérnyi távolságot hagyva köztük ültessük őket be a ládába. Ha a gyökereik túl hosszúak, picit vágjuk vissza őket.
Alaposan öntözzük meg.


A földieper folyamatosan igényli, hogy a töve nedves maradjon, ezért ahogy melegszik az idő, takarjuk a töveket. Ha a levélképződés elég jó, akkor ezt a növény megoldja magának, ha nem, akkor mulccsal, levágott fűvel vagy szalmával takarjuk le őket.
Az érett gyümölcsöket folyamatosan szedjük le, így biztatjuk a növényt a további virágzásra.
Ha a ládát télre hűvös – kb. 5 fokos -, de fagymentes helyre tesszük, akkor a következő évben is teremni fognak, ha adunk nekik egy kis friss komposztot. A harmadik évben bontsuk szét a ládát, válasszuk el a töveket és ültessük újra. A földieper egyébként jól bírja a hideget, de mivel a láda kicsi, könnyen átfagy, az pedig nem tesz jót a növényeknek. Ha van lehetőségetek, akkor a növényeket az utolsó termések leszedése után ültesd szabad földbe, és csak tavasszal tedd őket vissza a ládába.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések