Kert 2013 - A három nővér

Ez az év a kertben a kísérletezés éve, mint ahogy említettem. Soha nem követtem még végig egy teljes ciklust teljesen egyedül egy ekkora kertben, úgyhogy lesznek szokatlan dolgok.  Az egyik ilyen elképzelést a Pinteresten találtam, a cikket angolul IDE kattintva olvashatjátok el, három nővér a módszer neve.

A cikk szerint az indiánok már az ősidők óta így termesztik ezeket a zöldségeket, és elég logikusnak tűnik az ötlet. Szóval a kukorica lesz a támaszték, rámászik a bab, ami megköti a gyökerein a talajban lévő nitrogént, a köréjük növő tök pedig leárnyékolja a talajt, hogy a másik kettő ne száradjon ki.

Az elképzelés nem rossz, nem is áll messze az kertészkedési szemléletemtől - növénytársítás, ugyebár -, úgyhogy gondoltam, adok neki idén egy esélyt. Az én három nővérem két kupacban növekszik majd, első esetben a Royality F1 csemege kukorica, a velence csodája sárgahüvelyű zöldbab, és a hokkaidó tök lesz, a másodikban a kecskeméti gyöngy kukorica, az iliász kifejtőbab, és a nagydobosi sütőtök.

A leírás szerint nyugodtan lehet egyből a talajba is vetni a magokat, de én még mindig parázok egy kicsit ettől a kertem sajátosságai miatt, úgyhogy én palántázni fogom őket, de ha nálatok nem túl gazos a talaj, nyugodtan ültethetitek oda is.


Azzal kezdjük, hogy március végén vagy április elején előkészítjük a talajt, és építünk egy kis dombocskát, a tetejét pedig ellapítjuk. A domb legyen kb. 30 cm magas és 60 cm átmérőjű. Az építkezéshez én kompossztal alaposan elkevert kerti földet használtam. Az eredeti oldalon azt írják, hogy májusban végezzük el ezt a műveletet és egyből vessünk, de szerintem jobb lesz a dombnak, ha hagyjuk egy picit "állni".


Április végén vessünk kukoricát a dombocska közepére, 4-6 szemet. Ha te is palántázni akarod majd, akkor ezeket kis poharakba vesd, már akár április elején, a tasakon lévő utasításnak megfelelően, de a végén majd csak 2-3 tőre lesz szükségünk kupaconként! A kukorica érzékeny a fagyokra, úgyhogy nem kell elsietni a kinti ültetést illetve a kiszoktatást.



Kb. két hét múlva, május elején, amikor a kukoricák már kb. 12 cm magasak, vesd el a babot. Ha a talajba veted, akkor a kukoricák köré vesd, 6-8 magot elosztva a kör mentén, még mindig a dombocska tetejére. Ekkor a kukoricapalánták már elég erősek, úgyhogy ültesd őket ki, kiválasztva a 3 legerősebbet. Ha a talajba vetetted, még nem kell kiegyelni! Fontos, hogy futóbabot válassz, mert az tud majd felmászni a kukoricára.


Kb egy hét múlva vesd el a tököt, a domb aljához! Én hármat fogok vetni kis poharakba. Az eredeti verzió 6-8 magot ír, de szerintem az rengeteg, ha ilyen kúszós fajta tököt választasz, mint a hokkido. Persze, ha elég komposztdús a talaj, és sok helyed is van, akkor nyugodtan tehetsz el többet is, sőt, akár több fajtát is.


Még egy dolgunk van, júniusban, amikor a növényeink már elég nagyok: ha a földbe vetetted őket, akkor itt az ideje kiegyelni őket: dombonként két-három kukoricára, kukoricánként kettő babra, tökféléből pedig annyit hagyj meg, hogy el tudj köztük járni. Ha palántázod őket, mint én, akkor ilyenkor ültesd be a növényeket a dombba, ugyanezeket az irányelveket megtartva!

Ennyi lenne, most még csak a dombom van készen - a második kupac majd egy hatalmas cserépben fog nőni, na, arra nagyon kíváncsi vagyok :) -, a kukoricamagok már elültetve várnak a sorukra, a bab- és a tökmagok pedig még várnak a bevetésre, de a havi összefoglalókban majd külön figyelmet szentelek a három nővérnek is. Akinek van kedve, tartson velem, szívesen venném, ha megírnátok a tapasztalataitokat akár ide, akár a facebookra!



Megjegyzések

gionetta üzenete…
Ezt ismerem! Láttam egy filmen, hogy tényleg így ültetnek a perui indiánok. Fogott egy tököt, történetesen sárga cukkinit és levágta, szedett babot és már vitte is a főznivalót. Ezt ki fogom próbálni. Úgyis szét kell palántálnom a paradicsomot is , mert már gyönyörűek a cserépben. Vetek kukoricát is, hátha halad valamire. köré futóbabot. Elméletileg van itthon, gyakorlatilag csak csak az egyik fajtát próbáltam ki tavaly, az konkrétan bokorbab volt futós álnéven. Hátha a másik már jó lesz. Köszi, hogy emlékeztettél rá! :-))
mandy tarragon üzenete…
Jaj, egyszer engem is vert már át a csomagolás futó-bokor témakörben. Pedig olyan szép mászókát építettem neki, aztán minden más körülnőtte, bab meg sehol... Benéztem a többi közé, hát ott bokrosodott a mászóka aljában :D
Kati üzenete…
Mi is elvetettük a tőled kapott magok egyrészét:)
mandy tarragon üzenete…
Mindenképpen írd majd meg, hogy mit sikerült növeszteni belőlük, nagyon kíváncsi vagyok :)
Névtelen üzenete…
Egy fajta tököt érdemes vetni, az átporzás miatt.
mandy tarragon üzenete…
Ha magot akarsz fogni belőle, akkor valóban. Én nem szoktam magot fogni, szóval inkább változatosan vetek :)

Népszerű bejegyzések