Kert 2014: Június

Kötnek a paradicsomok, mit hogy kötnek, lassan az összes paradicsomon lesz egy kisebb-nagyobb csoportnyi termés. Sőt, az első ágyásba ültetett kontingens annyira jól fejlődik, hogy lassanként kitépik a mászókájukat is a földből. Nagy gond nincs, de azért folyamatosan figyelnem kell őket, nehogy "megszökjenek".


Az Anditól kapott "piros nagy befőző" fedőnevű paradicsomból került cserébe is, mondhatom, hogy egyáltalán nincsenek lemaradva a szabadföldi társakhoz képest, szóval ha elfér egy ekkora cserép a terasz sarkában és bőven jut neki nap, akkor bizony nem kell lemondani a befőzőfajták termesztéséről sem.

A Nödikes meglepetés paradicsom szekció is jól áll, lassan látom, hogy melyik mekkorára nő, milyen alakja van. Ezekről majd írok feltétlenül önálló bejegyzéseket is nyár végén, nekem is nagy segítség lett volna, ha látom előre, hogy melyik fajtától mit várjak el. 

A cigándi tájfajta eddig a kedvencem, nagyon mókás gyümölcsöket növeszt, ilyen kesze-kusza jószágokat még a piacon is nagyon nehezen találni.

A lóbabok úgy tűnik, hogy megadták magukat, vagy a kertem nem tetszik nekik vagy a klíma, jövőre talán újra megpróbálom... 

A cékla kezd olyan lenni, hogy 1-1 darabot tudunk már szedni belőle. Szépek, ugye?

Hagymafélékkel idén nagyon csehül áll a kert, valami rejtélyes oknál fogva az összes megsemmisült, amit a talajba dugdostam el :( Egy kisebb szaporítótálcában van téli sarjadék hagyma, ami magról kelt, ezt augusztusban tervezem eltenni a földbe. 


Ami eddig soha nem hagyott cserben, az a balkon paradicsom, ezek a fajták idén is nagyon ügyesen nőnek - sőt, a tövükhöz kiszórt bazsalikom is szépen fejlődik néhány cserépben -, viszont a budai törpe úgy néz ki, hogy ennél egy kicsit nagyobb helyet igényel, a vödörbe és kiszuperált fazékba ültetett példányok sokkal szebbek, mint a cserepesek. 

Lassan vége a salátaszezonnak, viszont jön a bab, ebből folyamatosan vetek, mert - gondolom az öreg magok miatt - elég kiszámíthatatlanul kelnek a növénykék. 

Jó hír viszont, hogy idén volt annyi víz, hogy még nem kellett a vezetékesről locsolni, illetve hát nyilván a talajtakarás is nagy segítség a növényeknek, hogy ne folyjon el fél perc alatt az összes nedvesség, nagyon jó lenne, ha mindig lenne annyi a pufferben, hogy ez így is maradjon :)

Megjegyzések

Vicuska üzenete…
Szép a kert, a paradicsomok nálam is teljesen bevadultak, kb 6-7 fajtát ültettem, nagyon megnőttek, sokukon ott vigyorog a paradicsom, nagyságuk fajtától függő. Nekem a fokhagyma mutatkozik gyengén. No meg idén rengeteg a tetű, mindent letámadott, ma is permeteznem kellett.
mandy tarragon üzenete…
Köszi :) Nálam a liszteskéből van megint rengeteg. A tetveket szerencsére megtalálták a katicák és elpucolták őket :)

Népszerű bejegyzések