Kert 2014: A vége


Nos, akkor lássuk az utolsó hónapban hogy néz ki a kert. Illetve hát már hónapok óta többé-kevésbé így néz ki, a leveles zöldségek élik világukat, a salátás ágyás kap a héten egy fóliás takarást a cidri ellen, de tulajdonképpen ennyi az egész, amit foglalkozni kell vele. Lehetne vele többet is, ez tény, de az az igazság, hogy nekem az a rengeteg eső, ami idén jutott - kompenzálandó a tavalyi nagyjából nullát -, kezdi elvenni a kedvem. 


Amit nagyon ajánlok jövőre:
- Bikavér cékla - gyönyörű a levele, ráadásul zsenge, folyamatosan szedhető, A gumója se rossz, de már a leveléért érdemes megtartani, a fenti képen a lilás levelek azok. 
- Bécsi kék karalábé: amiért baromi jó, hogy bár nálam iszonyatosan sokáig fejlődött, még így is zsenge maradt, ami meg az egy kósza példányból elhullott, nos, azzal most tele van az ágyás :)



- Fodros kel: igen, nyáron és tavasszal ellepik azok az utálatos üvegházi molytetűk (liszteske), DE ahogy hidegebb lesz az idő, a molytetű megdöglend, a fodros kel meg marad. Jövő nyárig.

 
- collard green, ezt talán leveles káposztának fordítanám, mert feje nincs, csak hatalmas levelei, amiket lehet tölteni, vagy párolni, hirtelen dinsztelni, főzeléknek megfőzni, szóval sok mindenre jó. A liszteske szintén támadja, viszont eléggé igénytelen egy jószág, nálam is ekkora fejeket növeszt, úgyhogy mindenképpen megtartós. 


Ezt a képet Lillának tettem ide, nos, ez lett a szárzellerből, aminek a tönkjét ledugtam egy esős napon az ágyás szélére. Inkább levélnek használható, de szerintem jópofa. 


Ez itt a salátás ágyásom, a fagy előtt a pak choiok majd kijönnek belőle, az újabb generáció pedig nyomokban már látszik, mindenféle salátát, spenótot, céklát, hagymát ültettem ide, lesz ami sikerül alapon. Kapnak egy pofás kis fóliát a hétvégén, amit még a cseritiben (nem vicc, így hívják) lőttem, remélem örülnek majd neki.


A végére hagytam a legjobbat: a télálló banánomat még mindig hidegen hagyja az időjárás, olyan jó helyet találtam neki. Gondolom a komposztálóból kihulló föld sem zavarja nagyon :) Szóval, ha esetleg bio banánlevél kell, tudjátok hol találtok ;)

Ennyi erről az évről, jövőre igyekszem majd több időt a kertben, kevesebbet zenével a fülemben tölteni, és több fényképet készíteni, de azért megnyugtatok mindenkit: a kert él és virul, sőt, jövőre új fajtákkal is próbálkozom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések