2021 Július - kerti jelentés


 

Vagytok ti is úgy, hogy egyszerűen kiszalad alólatok a hónap? Én most pont ezt éreztem, amikor végre összehoztuk, hogy le tudjunk menni anyuékhoz és hátrajutottam a kertbe. Azt gondoltam első blikkre, hogy itt aztán nem lesz semmi, csak komposzt, ehhez képest egész tisztességes adag zöldséggel tértünk haza.



A napraforgó keverék beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Van egy nagyon hosszú, keskeny ágyás, amit a kerítés mellé tettünk, gyakorlatilag alig van benne értelmes talaj, de ezek a virágok aztán nem bánják.


Mint említettem, sikerült jó sok mindent szedni. Céklát, néhány kis fej káposztát, hagymát, krumplit. A krumpli teljesen ajándék, mert a két évvel ezelőtti vetésből benn maradt apróságokból fejlődtek. A hagymát és a fokhagymát szétválogattam, a hagyma apraja ment papírzsacskóba, hogy ősszel visszarakhassam a talajba, a nagyobbakat pedig felvágtam és mentek a fagyasztóba, a fokhagyma szintén. Az elefánthagymákról lemaradtam, de a földbe húzódva várják a következő évet, úgyhogy nem vagyok elégedetlen.

A kukoricán kezdenek formálódni a csövek, a kis nyamvadt körömvirágomból pedig hatalmas bokrok nőttek, szóval jövőre is ezzel a módszerrel fogom őket nevelni, hacsak nem vetik újra magukat.



Mint a pillangóvirágom, ugyanis ezek mindenhol megnőttek magról. Anyuval most az a tervünk, hogy a magokat szétszórjuk az egész kertben, mert pillangó virágból sosem elég.

A rejtélyes virágról most már biztosan állíthatom, hogy mák, de nem tudom, hogy került ide. Illetve, gondolom abból az adagból, amit kiszórtam több mint egy éve, és nem lett belőle semmi. Az almafa tele van almával, az az igazi finom fűszeres ízű és illatú almánk van, de a fajtáját meg nem mondom, mert a házhoz járt. 


Ezek a virágok ugyanabból az ágyásból, ahol a napraforgók vannak, nos igen, látszik, hogy azért egy kicsit jobb földet igényelnének.

És akkor a nagy ágyásos before-after.



Mondtam, hogy kicsit a fejemre nőtt :) Szóval itt annyi történt, hogy kigazoltunk, a hagymákat rendberaktuk, kiástam a fokhagymákat, kikaróztam a paradicsomokat, kiszedtem a káposztákat. Ami idén iszonyat volt, hogy annyi földibolha pattogott rajtuk, hogy én még ilyet nem láttam... A tanács ezzel kapcsolatban az, hogy hanyagoljuk a káposztákat itt egy ideig. Őszintén szólva én úgy eleve hanyagolni fogom a káposztákat, mert nekünk ez itt nem megy. A szabad helyekre szórtam bazsalikomot, hátha.

Ebben az ágyásban a paprikák körül csináltam egy kis helyet, kiszedtem a krumplit és mivel úgy láttam, hogy amúgy az oroszlánszájak lehet, hogy megerősödnek, hagytam őket békében. Ide is szórtam egy kis bazsalikomot.


Ehhez az ágyáshoz végül csak nagyon minimálisan nyúltam, mert egészen úgy áll, ahogy terveztem. A kukoricából az egyik adag szép, a másik meg törpe, ki tudja miért.

 Ó, igen, a full borzalmas rész az ez. A sok gazból szabadítottam ki a hagymákat, vannak növendékek is, lettek készen is. Az üres területekre vetettünk répát, céklát és néhány uborkát, utóbbit kísérleti jelleggel. A salátákat benn hagytam, mert ki akarom próbálni, hogy vajon a szétszórt magokból őszre újra fognak-e hajtani.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések