Közösségi kert - Június közepe


 

A fejjel előre beugrás után akkor most jöjjön egy lusta vasárnapi viszonylag összeszedettebb leírás arról. hogy hol tartunk jelenleg az ágyással. Parcella? Ágyás? Földdarabka? Áldás? Legyen ágyás.

Nagy dologra ne gondoljatok, nagyjából 1,5 méter x nagyjából 4,5 méter. Piacra termelni kicsi, gazolni nagy, ahogy mondani szokták, nekem pont megfelel arra, hogy munka után még molyoljak benne.

Ezen kívül elkezdtük belakni a közös részeket is, ahova a fűszerek és gyógynövények kerülhetnek,  - meg ugye anyáéknál se hagytam magára a kertet -, szóval nem KELL mindennek erre a kis helyre kerülnie.

Amiben előre is biztos vagyok, hogy tartani fogok egy nagyobb átalakítást ősszel, ha vége lesz a szezonnak, mert a késői kezdés, és amiatt, hogy néhány palántát már muszáj volt elültetni, nem állítom, hogy teljes rendezettséget sikerült elérni.

Az ágyás végébe kerültek eprek, ezeket hirtelenjében vettem a piacon, mert amit rendeltem, azok nem érkeztek meg. 5 db, egyszertermő, bár a fajtát nem tudták megmondani :D Még billegek, hogy ezek maradnak-e év végén, de egyelőre jó helyen vannak itt.

Mögötte egy sorban vetettem büdöskét, ami már kezd elég szép méretű lenni, és ide került egy, a balkonklubból szerzett kifejlett példány is. 

A büdöske és az eper közé vetettem magról kelt, gondolva az őszi-téli szezonra. Egyelőre ezek itt nőnek, majd keresek nekik egy jobb helyet később.

Következő sorba kerültek paprikák - iko-iko és pácini tájfajta -, majd a mászóka tövébe citromuborka, egérdinnye, és egy salátakeverék, ami kissé önálló életre kelt, mert az első locsolásnál még nem volt a mulcs a helyén, és szétvitte a magokat a víz. Ebben a keverékben van mustár, mizuna, rukkola, tölgylevelű saláta.

Bal kéz felől folytatódik a sor édesburgonyával (2 narancssárga, 1 lila), folytontermő eperrel ( amiknek eredetileg kellett volna megérkezni...), sárga patiszonnal, rézvirággal, pillangóvirággal.

Jobb kéz felől végig vetettem az ágyás szélét retekkel, spenóttal (nem direkt, de úgy látszik volt egy csodás ötletem valamikor, hogy összeöntsem a két zacskót...). A retket már szedjük és esszük, a maradék helyre vetettem újra retket és pak choit, illetve bokorbabot.

Középen van egy sor paradicsom, bazsalikom, egy pistike és egy kakastaréj, illetve egy lobélia meg egy másik apró lila virágú dolog. Paradicsomból van saját vetésből vilma, zömök, sárga körte, romus, black krim, kellogs, tolnai, patvarci tájfajta. A balkonklubból primabella, sungold, black prince és zebra. Bazsalikomból van lila és bajai tájfajta, de vetettem még citromot is.

Tovább haladva jön a brokkoli keltető - ezeket majd szétültetem, ha nagyobbak lesznek, utána pedig sorban bikavércékla, színes sárgarépa, nádudvari vöröshagyma, és póréhagyma.

A másik mászóka mellett egy sárga cukkini, kapor, szagosbükköny, tigrisdinnye.

Az ágyás másik végén lila karalábé, pemetefű, két mángold, pemetefű, kínai metélőfokhagyma, petúniák és egy sétányrózsa.

Felsorolni is sok, és most már kezd is egész dzsungel lenni az ágyás, de mindenből csak kevés van. 

Az ágyás mellett a kerítésnél kipucoltam egy részt a közösségnek, oda tettem a felesleges palántáimat, egy ilyen vegyes virágos-fűszeres-kukoricás-sütőtökös őrültet képzeltem oda, ami a szomszédaimnak is örömére lesz remélhetőleg.





 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések