2012. június 6., szerda

Sült hagymás, zabos DNK


Kivételesen eszembe jutott szombaton, hogy bekeverjek egy adag tésztát lefekvés előtt, úgyhogy vasárnap reggel friss, ropogós, lyukacsos kenyeret sütöttem vaslábosban. És igen, befér a sütőbe a vaslábos, jéj :) A sült hagyma jól működik a tésztában, szerintem máskor is használni fogom. 

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt - fele zabliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl meleg víz
  • 2 marék sült hagyma
  • kis liszt a formázáshoz és a sütéshez

A lisztet, sót és élesztőt összekeverjük egy nagy tálban, hozzáöntjük a vizet, majd pár mozdulattal összekeverjük, de csak annyira, hogy mindenhol nedves legyen. A tálat lefedjük majd 12-18 órán át hagyjuk dolgozni az élesztőt.
A sütőt, benne a fedeles tállal, előmelegítjük 260 fokra. A tésztát egy kis liszttel és a hagymával összeforgatjuk, majd, amíg a sütő felmelegszik, hagyjuk még egyszer kelni. A tésztát a forró edénybe fordítjuk, fedővel 30 percet, majd fedő nélkül még 20 percet sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni. 

5 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás lehet!

rágica írta...

Mekkora lábasban sütötted? (Hány literes?)

mandy tarragon írta...

10 literes lehet talán, jó nagy jószág. Viszont ehhez a kenyérhez egy negyedekkora jénai is bőven elég lenne.

Lilla írta...

nem vagyok nagy kenyér-fogyasztó/rajongó, de ez tök jól néz ki, és sült hagyma... nyammmm

mandy tarragon írta...

Frissen sülve, krémsajttal, sült hagymával megszórva... Holnap kell sütnöm egy újabbat :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin