2020. április 18., szombat

Napóleon torta


Kicsit átnéztem a piszkozat mappámat, és komolyan meglepődtem, hogy ez a torta annak idején nem került fel a blogra. Sok munka van vele, de az igazán látványos, sok rétegű tortákkal általában sok van. Ma már felturbóznám egy kis friss málnával és málnarétegekkel, mert Csillával úgy ettük a Gayle'sben tányérdesszertnek.



Az eredeti recept Ilditől, apró módosításokkal.



A lapokhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál házi vaníliakivonat - nálam vodkában ázik a vanília
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só

A krémhez:
  • 6 tojás sárgája
  • 8 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg keményítő
  • 15 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai




A tésztához a folyékony összetevőket elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal linzertésztához hasonló tésztát gyúrunk a többi összetevővel és a hűtőben pihentetjük egy órát.

A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, keményítővel, a tejjel és a vanília kikapart magjaival majd felfőzzük. Még melegen beledolgozzuk a vajat.

A tésztát 12 részre osztjuk, 1-2 mm-es lapokat nyújtunk, kivágjuk a tortaformának megfelelő méretű kört, de a leeső részeket is együtt sütjük 200 fokon kb. 6 perc alatt.

A kihűlt lapokat és a krémet a tortaformában rétegezzük, a maradék krémmel behúzzuk a torta oldalát, majd a durvára tört leeső darabokat a tetejére szórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin