2020. április 20., hétfő

Mandulavajas, fahéjas babka


A terápiás hétfő reggeli sütésem eredménye. Tegnap este azon gondolkodtam, amit Lilla mondott pár hete, hogy úgy vegánosítja a kakaós csigát, hogy vaj helyett magvajat ken a tésztára. Elég jelentős mennyiségű magvajat hörcsögöltem fel, úgyhogy örültem, hogy sikerült valami helyet találni nekik, ahol 1-2 kanálnál többet használhatok belőle.

A tészta receptje David Lebovitztól, szóval csak jó lehet, ugye? :) Ha kicsit babkásabb kinézetre mentek, akkor csak két szálat tekerjetek egybe, én négyes fonással mentem, mert nagyon vékonyra és hosszúra nyújtottam ki a tésztát.

A kihűlt babkát vékonyra szeletelve fagyasztani is lehet, óvatosan át lehet melegíteni a kenyérpirítóban fogyasztás előtt.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 3 gramm szárított élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy tojás 
  • 9 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 2-3 bögre liszt - figyeld mennyit vesz fel

A töltelékhez:
  • 12 dkg mandulavaj
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál fahéj

A tésztához az összetevőkből rugalmas tésztát gyúrunk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a mandulavajjal és megszórjuk a cukor és fahéj keverékével.
Feltekerjük, ketté vágjuk és összecsavarjuk. A formában kelesztjük még egyszer, 170 fokos sütőben 40 perc alatt sül készre.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin