A nagy édeskrumpli kísérlet - 2021. A csíráztatás

 


Borbás Marcsi Gasztroangyal műsorában hallottam először arról, hogy Ásotthalom környékén kísérleteznek édeskrumpli - batáta - termesztésével, ráadásul elég jól megy, mert a napfényes időjárás és a homokos talaj ideális hozzá.

Itt hallottam először arról is, hogy bár a batáta sokban hasonlít a burgonyához, a termesztése teljesen más. Mi történik ugyanis, ha elültetsz egy édeskrumpli gumót? Csodálatos zöld bokor nő a tetején, majd lesz alatt egy kb kétszer akkora gumó, mint amekkorát ültettél.

A szaporítás titka tehát ott keresendő, hogy megfogod egy szép téli napon a gumót, felvágod ketté, hogy stabilan tudjon állni és beállítod egy tálka vízbe. Aztán vársz. 


 

Vicces, de tavaly nem viccelek, HÓNAPOKAT vártam. Idén, amikor úgy döntöttem, dokumentálom a kísérletet, egy hét alatt kipattantak a csírák. 


Amikor kb 10 centisek a hajtások, jöhet a következő lépés. Fogsz egy szép tiszta, éles ollót vagy kést, és leválasztod a csírát a gumóról, majd vízbe állítod. 



 

Ha takarékos vagy - és miért ne lennél az -, a gumót meghagyod és öntözöd, mert könnyen lehet többször is szüretelni róla, mielőtt kimerül.



A vízbe állított hajtások pár hét alatt szép gyökérkezetet növesztenek, és ezen a ponton már lehet őket szoktatni a kinti levegőhöz, aztán ülteteni.

Nekem ezen a ponton van egy adag, de 'sajnos' még várni kell, hogy az éjszakai fagyok is elmúljanak. 

A következő lépéssel visszatérek, amikor odaérünk :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések