2009. szeptember 26., szombat

Szőlő chutney - VKF XXVIII.

Az aktuális Vigyázz Kész Főzz forduló témájának, a szüretnek nagyon örültem, köszönöm Trinity. Egyrészt szeretem a szőlőt, másrészt a szüret nekem ünnep, így próbálkozom valami különlegessel előrukkolni. Elsőként essen szó a szőlő tartósításáról. A bort nyilván senkinek nem kell bemutatni, úgyhogy ez most kimarad. Két dolgot nagyon viszont régen szerettem volna már csinálni, az egyik a szőlőzselé, a másik a chutney. A recept amerikai, szerintem egész jó, fűszeres, de mégis gyümölcsös.
Na, de mi a szösz az a chutney? Ha nagyon szabadon akarom megfogalmazni a dolgot, akkor olyasmi, mintha a savanyúságot és a gyümölcsbefőttet egymásnak eresztenénk. Gyümölcsös, kicsit édes, kicsit fanyar, attól függően, hogy milyen gyümölcsből készül, de mindeközben csípős és fűszeres is. Én húsételek mellé ajánlom :)
Az eredeti recepthez képest csak két dolgot változtattam: került bele egy egész kicsi őrölt chili és több lett benne a gyömbér. Az íze? Hát, az valami elképesztő. Édes és csípős egyszerre, már van is egy ötletem, hogy mire fogom használni, ha "megért". Note-to-self viszont, hogy legközelebb vegyek kis üvegeket :)

Tehát a hozzávalók, 2 db, 5 dl-es üveg chutneyhoz:
  • 1/2 kg magozott szőlő vagy eleve magnélküli
  • 2 nektarin, magozva és szeletelve: az eredeti recept szerint hámozni is kellene, de én nektarint használtam, a héjától szép piros színe lett tőle a chutney-nak
  • 1 egész citrom, kimagozva és szeletelve: én lenyúztam citrushámozóval a sárga héját, kidobtam a fehér részét és a gerezdeket vágtam össze
  • 1,5 bögre cukor (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1,25 bögre fehérbor ecet
  • 1 összevágott hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 teáskanál szárított chili


A hozzávalókat jól összekeverjük egy nagyobb lábosban, felforraljuk. Gyöngyözve forraljuk, pároljuk, körülbelül egy két órát, amíg úgy felére esik össze a keverék. Tiszta üvegekbe töltjük, 10 percre vízfürdőbe tesszük őket, majd kihűtjük, legalább 12 órán át. Én belecsavartam őket konyharuhába, aztán mentek pihenni a polártakaróm alá. A chutney-t hagyni kell "érni", 1-2 hét kell, amíg összeérnek az ízek. Recept eredetije, angolul itt olvasható.

4 megjegyzés:

trinity írta...

Mandy,
a szőlőchutney valóban nagyszerű ötlet!
Köszönöm a részvételt!!

Palócprovence írta...

Én is chutney-t csináltam! :))

Alíz írta...

Nagyon szimpatikusnak tűnik, valószínűleg ki is próbálom. :)

mandy tarragon írta...

trinity: lesz még két recept, lehet, hogy nem ilyen nagyszerűek :)

Palócprovence: Megnéztem a tiédet is, az is nagyon finom lehet, gondolom édesebb mint ez :)

Alíz: ha szereted az édes-csípős ízvilágot, szerintem nem fogod megbánni :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin