Pierogi


Akik személyesen ismernek, tudják, hogy a lengyelországi nyaralást akkor tekintem megkezdettnek, amikor az első tányér gőzöldő pierogit elém teszi a pincérnő. Olyan vagyok ezzel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Jöhet a káposztás, gombás, sajtos, krumplis, epres, áfonyás... 

Valamiért azt gondoltam, hogy ezt baromi macerás megcsinálni, de igazából gyorsan lehet vele haladni, ha van egy ügyes céleszközöd és egy szabad vasárnap délutánod. A kész pierogit kiválóan lehet fagyasztani is, úgyhogy érdemes egy nagyobb adagba fogni.

 

 

A hűtőben volt egy tégely cottage cheese - nagyszemű túróval is mehet -, ehhez főztem egy nagy krumplit, belekevertem egy evőkanál pirított hagymát - újhagymával vagy lepirított hagymával is tökéletes lesz. Só, bors, és kész is a töltelék.

A tésztához:

350 gramm liszt
2 evőkanál olaj
180 ml víz
nagy csipet só

A tésztát robotgép dagasztókarjával összedolgoztam, majd hagytam állni kb. 30 percet. Lisztezett deszkán kinyújtottam, kivágtam őket, beleigazítottam a formába, tettem bele kb egy teáskanálnyi tölteléket, picit vizeztem a szélét, majd összenyomtam. Fontos, hogy bőven lisztezd a tálcát, amire a nyers batyukat teszed, mert ragadnak.

Lobogó sós vízben főzd ki őket, kb 2 perc kell nekik miután feljöttek a víz tetejére.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések