2021 Áprilisi kerti jelentés


Kezdjük a megkésett beszámolót egy betakarítós képpel. Mángold, répa és hagyma az áttelelésből, saláta a tavasz eleji vetésből. Ez a hónap nagyon vegyesen sikerült. Egyrészt a paprikás kísérletem annyira jól bevált, hogy mostantól csak így fogom csinálni, sőt, más magokkal is kipróbáltam, egyelőre a kukorica nagyon jól csírázik.

 


A paradicsomok viszont a tűzdelés után fogták magukat és elszáradtak, mind egy szálig. Szóval eljött a helyzet, hogy itt álltam április közepén 1 db huncut paradicsompalánta nélkül. Volt újravetés, de kerültek magok szabadföldbe is, mert pánikmódba kapcsoltam... 

A levegőben lehetett valami, mert szinte ugyanaz nap az okrák is sorra kidőltek, szóval idén sem tudom meg, hogy megél-e anyu kertjében. 

A mogyoróból 10 magból 3 kelt ki, de azok gyönyörűek. 

Az uborkából az első adag csúfos kudarc volt, valószínűleg nagyon régi volt a mag, de a második adagból mindegyik kinőtt, ezeket el is ültettem a mászókájuk mellé, és tettem pár magot még melléjük a földbe, ha esetleg jönne egy késői fagy. 

Az édesburgonyát jövőre sokkal később fogom elkezdeni hajtatni, mert sajnos mire kikerülhettek volna, eléggé megsínylették a nagy várakozást. Várunk, valami csak lesz belőle, és lesz még egy adag, ami majd május végén bekerülhet a földbe.


 

Az egyes ágyásban a saláta szépen nőtt, erről szedtünk is. Az előző hónapban bedugdosott hagymák szépen megfogták. Szedtünk ki az ágyások közül még kóbor hagymákat, azokat is ledugdostuk ide, és bekerült a mogyoró is. Az ágyás végén látnak a vetett hagymák is. Hagyma hagymával :) Remélem még sikerül a salátáról szüretelni idén, meglátjuk. 



A kettes ágyásban szépen sorol a borsó, ide beültettük az előcsíráztatott kukoricát is. Egy pro tip magamtól magamnak következő évre: két nappal előtte nedves törlőkendőre tenni és lefóliázni a kukoricát olyan repülőrajtot ad neki, amivel be lehet hozni azt a pár hetes késést, amivel elmaradtunk a tervektől. 

Az újaknak mondom ugyanis, hogy én Budapesten élek, és onnan járok le a szülőhöz a kertben garázdálkodni, de alkalmazkodni kell a munkarendhez is, így előfordul, hogy az előnevelt növények 1-2 hét csúszással kerülnek le, vagy épp már 2 hete vetni akartam, ezért előnevelek itthon pár palántát. De előfordul az is, hogy így csúszok le a tökéletes szüretről. Ez van, egy távlati tervben szerepel a saját kert is - újra -, de egyelőre ezzel a felállással dolgozom.

Szóval ebben az ágyásban van egy adag mángold tavalyról, ami újravetette magát és most lehet szedni. Ide tettem a mályva mellé - az is tavalyi - az uborkamászókát és mellé az uborkákat. Az ágyás végébe pedig a maradék kukoricát. A szegletes lednek picit meg lett gyepálva egy félreértés miatt a helyierők és köztem, de semmi gond. Még gondolkodom mi lesz a terv itt az év további részében, próbálom nem telezsúfolni az ágyást.


 A harmadik ágyásba virágokat vetettünk és kiültettük a körömvirágpalántákat. Ennek az ágyásnak a végén vannak az elefánthagymák, amik nagyon szépen nőnek. Jó, hát most nem mutat valami sokat, de remélhetőleg ugyanolyan szép lesz mint tavaly.


A negyedik ágyásban még mindig van hagyma dögivel, de mivel se a paprika se a paradicsom nem tartott ott, hogy kelljen neki a hely, még maradnak egy kicsit. Ide vetettem kis fészkekbe paradicsomot, hátha magukra találnak. Illetve hagytam a káposztaféléket magba menni, hogy a méhek is örüljenek valaminek.

 Amit nem fotóztam le: az egyik kerítés mellett csinált apa egy nagyon hosszú, széles ágyást, amibe napraforgókat és korai vetésű virágmagokat vetettem, ide kerültek ki az édeskrumplik és a futó sütőtökök is, ígérem, hogy ezt nem felejtem el fotózni május végén-június elején, amikor sikerül lejutni. 


Addig is gondoltam szeretnétek látni mi lett a seprűnyelekből, amiket március végén hoztunk :) A vörösbelű alma virágzott is, a másik kettő is szépen lombosodik.

Amivel készülök következő hónapra:

- van egy adag szépen növő tátikám (oroszlánszáj)

- mini paprikák és paradicsomok

- meglepetés tök a komposztomból (hatalmasak)

- bókoló gyömbérgyökér és kúpvirág




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések