2021 Október - Kerti jelentés


 Az október végi feladatlistámon igazából két dolog volt: felkészíteni az ágyásokat a télre, és elültetni a bogyós gyümölcsöket.

Az ágyások felkészítése volt a nagyobb munka, ehhez kitisztítottam az ágyásokat, kiszedtem mindent, ami nem oda való, majd ráhordtam a komposztálóból jó vastagon komposztot, végül betakartam szalmával.

Ebből az ágyásból kiszedtem a hagymákat, felszedtem a céklát és a retket, az első felére hordtam komposztot és eldugdostam bele a fokhagymát. 


Innen kitisztítottam a gazokat és a tökök maradékát, majd erre is jött a komposzt, mustár zöld trágyának, és szalma. A végében benne hagytam azt a néhány tő mángoldot, sajnálom őket kiszedni, olyan szépen tartják magukat.


A virágos ágyás szélében bennhagytam a körömvirágot, mert nagyon szépek voltak még, de alaposan visszavágtam őket, bírják, amíg bírják. Ide is vastag komposzt, tarlórépát szórtam bele zöld trágyának.


A tátikákat kiástam - OMG, alig ment bele a villa a földbe... -, és átültettem őket cserépbe, mert kidobni sajnáltam volna őket, de nagyon útban voltak. Egyébként meglepő, de ezek a cidrisebb éjszakákat is elég jól bírják, szóval érdemes őket megtartani, amíg a kemény fagyok nem csapnak le.


 Ennek az ágyásnak a szélébe pakolásztam be a hagymákat, amiket máshonnan kiszedtem. Mielőtt bedugdostam őket, visszavágtam a gyökerüket és a levelük is, aztán jól belocsolta őket az eső. Egyébként észrevettétek, hogy mindig akkora esik, amikor felnézel, hogy na, már csak 10 percnyi melóm van és tartok egy szünetet? :) 


Ezt az ágyást majdnem teljesen felástam - kivéve, ahol a mángoldok voltak - innen is került ki jó pár hagyma. Ide a komposztra egy adag rajnai törpe borsót szórtam, majd arra szalmát. Ha elfagynak a borsók, vegyük úgy, hogy megkapta a zöldtrágyát és a nitrogénkötést a talaj, ha enyhe telünk lesz, akkor viszont extra korán örülhetünk majd a borsólevesnek.



 Teljes nyugalommal voltam ebben a hónapban, hogy innen aztán semmit nem hozunk haza, ehhez képest itt egy a szép adag retek - sose lettek még ilyen szépek, ez fészkes ültetés volt Charles tanácsai alapján, ezek után csak így csinálom. Van mángold, néhány érett paprika a habanerorol, és amit nem fotóztam le, az egy kisebb adag cékla.

A paprikákat erősen visszavágtam és beállítottuk őket egy világos, fagymentes helyre, abban a reményben, hogy jövőre hátha ismét kihajtanak. 


A körömvirágról szedtem ismét egy adag virágot, ezeket leszárítottam és üvegben tartom őket további felhasználásig.

A bogyós gyümölcsökkel nem sikerült teljesen végezni, mert az áfonyáknak a savanyúföld nem érkezett meg, úgyhogy ez a feladat anyura maradt. Megérkezek viszont a málnák, amiket szinte az utolsó pillanatban rendeltem. Ebben a kertben ez lesz a harmadik kísérlet a málnára, szóval most a vateráról rendeltem néhányat, elsősorban azért, hogy teszteljük, hogy a most kinézett helyen megmaradnak-e. Ha igen, akkor jöhetnek jövő ősszel a drágább fajták is. 

Új kísérlet szintén a mézbogyó, én soha nem is ettem még ilyet, de esküsznek rá, hogy finom. Állítólag igénytelen növény, úgyhogy nem lesz nehéz életben tartani, meglátjuk. Az egyiket a tescoban vettem, a másikat egy cseh kertészetből rendeltem - ha bejön, akkor szívesen megosztom, mint forrást.

Ezekről nem csináltam képeket ugyanis ekkor pont olyan volt az idő, hogy 10-15 perces szünetekkel folyamatosan esett az eső. 

 

Ezt még meg akartam mutatni. Annyit kell tudni ezekről az édeskrumplikról, hogy a pala mellé kerültek be egy nagyon kötött talajba, őszintén szólva arra sem tettem volna nagy pénzeket, hogy túlélik, ehhez képest még mindig tartják magukat. A talaj adottságai nyilván nem teszik lehetővé, hogy gumó legyen rajtuk, de dísznek is mutatósak, jövőre meg okosabb leszek a helyük tervezésével.

Köszi, hogy velem voltatok ebben az évben is, nagy mozgolódásra ne számítsatok a következő hónapokban, mert épp egy másik izgalmas projektünk fut a háttérben, idővel arról is beszámolok, ígérem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések