Kert 2023 - Kezdődik

 

A kerti bejegyzéseknek mindig nehezebben állok neki, pedig ez a dekompressziós zónám, ahol bármeddig el tudnék létezni, és minden stresszes pillanatomban arra gondolok, hogy semmi gond, mert munka után tudok molyolni egy kicsit a magjaimmal.

Az idei évben se bírtam ki túl sokáig a kezdést, ugyanakkor a padlizsánt és a chiliket el kell ilyenkor kezdenem vagy esélyem sincs magról nevelni őket. Tavaly már nagyon jól bevált a zacskós csíráztatás - a youtube csatornámon van is róla egy videó -, az irodai kertbe került példányok akkorát mentek, hogy az egész csapatnak jutott a termésből bőven. A terv az, hogy idén is begerillázzuk magunkat a kertbe, de nem ígérhetek semmit.

A nagy éves magcsomagátpakoláson-átnézésen is túl estem - és megtaláltam azt a csomag mustárt, amiről anyuval meggyőztük egymást ősszel, hogy elszórtuk az összeset... upsz :) -, és hát, nagyon nehéz lesz megindokolni magamnak, hogy miért KELL rendelnem még magokat. Az idei első rendelésen amúgy már túl is vagyok, várom róla az összesítőt, ha megérkeznek a magok, be is fogok számolni róla, mert nagyon tetszik a kezdeményezés.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy egy bizonyos részével a kertnek mihez kezdhetnék, és bevásárlás közben jött az ihlet, hogy tulajdonképpen a csicsókánál igénytelenebb szép növényt nem is ismerek, mi lenne, ha vennék 2-3 gumót és azt ültetném oda. Ez egy pro-tip egyébként, hogy ha nem akartok egy nagyobb rendelést leadni valami speckó kertészetbe, akkor érdemes a zöldséges polcok környékén is szétnézni, a csicsóka, színes krumpli, salotta hagyma, lila fokhagyma előfordul ott is. Nem, nem lesz olyan, mintha kifejezetten szaporításra válogatottat vennél, de ha csak a házi kertedbe veszed, számít? Szerintem nem. 

Idénre vannak olyan terveim, hogy kicsit közelebb hozom magamhoz a kertet és beköltöztetek pár növényt a ház előtti részbe - mert miért ne? -, erre gondolva is fogok pár palántát előnevelni. Olyan hírek is voltak ősszel, hogy idén nyílik a kerületben egy új közösségi kert, szuper lenne, ha ott is sikerülne "megcsípni" egy parcellát.

Ugyanakkor azt is elhatároztam idén, hogy magamra szólok, hogy nem 30 hektárt kell bevetnem, hanem csak egy aprócska kertet, még aprócskább magas ágyásokkal, így észnél leszek, hogy mennyi palántának és növénynek kezdek neki. Ősszel megbeszéltük anyával, hogy hagyjuk a földet pihenni idén, de őszintén szólva viszket az ujjam az ásóvilláért, hogy megpróbáljam újra egy kicsit fellazítani és megtölteni élettel... Meglátjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések