Citromkrémes pite

Még éppen egy hónapos csúszáson belül vagyok a recepttel, ez egy nagy haladás a blog mostani életében, higyjétek el :)

Amikor ellátogattunk a lajosmizsei citromosba, akkor az a nem titkolt szándékom volt, hogy ezt a pitét mindenféleképpen elkészítem. 

Az olasz habcsók nekem új dolog, de annyira bejött, hogy ezentúl csak így fogom készíteni, mert nagyon bejött, nem is tudom, hogy miért paráztam eddig tőle. A habcsók két rétegben került a krémre apró kupacokban, így lett igazán jó magas.

A zsebsárkányt is sikerült végre előszedni a költözős kupacból, szerencsére semmi baja.

 

Tészta:

50 gramm vaj

100 gramm cukor

150 gramm liszt

1 tojás sárgája


A krém:

3 citrom leve és héja

45 gramm keményítő

3 tojás sárgája

150 gramm cukor

80 gramm vaj

1 bögre víz

 

A tetejére

330 gramm cukor

1/4 bögre víz

4 tojásfehérje

A tésztát a szokásos módon készítettem: én a vajat le szoktam hidegen reszelni, összekeverem a cukorral, liszttel, beleütöm a tojást és gyors mozdulatokkal összeállítom. Fóliába tekerve pihen egy órát a hűtőben, majd vakon sütve 15 percig és utána készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.

A citromkrém a trükkös rész, de nem kell parázni ettől sem. A vízfürdő fölött elkeverem a citromlevet és héját a keményítővel, simára keverem egy kis vízzel, majd mehet bele a többi víz, addig gőzölöm, amíg kezdi behúzni magát, majd bele a tojássárgáják, és a kockázott vaj. Szép, selymes krémet kell kapj a folyamat végén. Ez a krém mehet a tésztába, majd hagyd teljesen kihűlni.

A tojásfehérjét addig verjük, amíg elkezd tartása lenni, de még nem kemény. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, nagyjából akkor jó, amikor már picit megmaradnak benne a buborékok. A forró sziruppal tovább verjük a fehérjét, amíg meg nem tartja magát.

A habot habzsákból rányomtam a pitére, aztán zsebsárkánnyal pirítottam rá.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések