Kerti jelentés: Szeptember


A "szokásos" paradicsomos képpel nyitom a posztot ismét, most annyira nem terjeng, ez köszönhető annak, hogy kicsit megnyestem, mert a sok oldalhajtás nagyon elkanászodott, és nem hiszem, hogy ezeken még lenne értékelhető termés idén. A csúcshajtásokat is visszavágtam, mivel már nincs nagy meleg, szerintem már nem tesz jót, hogy takarja a földet - benn tartja a nedvességet - az árnyék, amit adnak.


Egy kis ízelítő abból, hogy milyen paradicsomok is teremnek nálam. Meséltem ugye még a minden elején, hogy mennyi fajtát válogattam össze a vásárcsarnokban. Hát, ezekből nem túl sok lett az, aminek mondta magát. A koktél fajták az én ízlésemnek túl kicsik, szétnyomódnak, amint leszedem őket, mert szárral együtt képtelenség leszedni, a fekete fogalmam sincs, hogy melyik akart lenni, mert egy kivételével  az összes piros, és a kivétel sem fekete, hanem sárga... Szóval, részemről ettől az árustól jövőre maximum az ökörszív fajtájú fogom venni, mert az tényleg szép. A másik árustól van viszont a sárga körte és a sárga kerek, azokkal nagyon elégedett vagyok.
A paprikákkal is van egy kis gond, mert ugyan a kápia szépen összeszedtem magát, a kaliforniai nem hajlandó teremni egyáltalán, szóval jövőre az is "kuka". Mármint, értitek, olyat, ami nem terem, én is tudok magról termeszteni :)))


A meleg miatt a cékla nevetségesen kicsi maradt, úgyhogy alternatív célokra használtam a levelét: a tengerimalacok kapják pár naponta. Még a másodvetésben bízom, hátha lesz elég eső...


A bazsalikom ültetvényem és a közben idetolakodott sütőtökök és dísztökök. Ezzel a résszel elégedett vagyok, a dísztökök is szépek, bár nem gondoltam volna, hogy idén ezek a kis mókás bömböcök jelentik majd a "töktermés" javát...


Szépek, szépek, de ha egyszer nem lehet őket megenni.... Jövőre mászókára fogom futtatni őket, hogy ne másszanak ennyire szét a kertben, bár tény, hogy reggel nagyon szép, ahogyan mindenhonnan a sárga tökvirágok bukkannak elő.


A cukkinik. Igen, jól látjátok, a facebookos kirohanásomat tettekre váltottam. Összesen ketten maradtak, a többi a komposztot gazdagítja a következő termés számára.



Káposzták, amik szintén az esőre várnak, az elmúlt hét időjárása jót tett nekik.

Kínai kel és másodvetéses cékla beültetés a bab alatt. Szerintem jópofa, ezt a részét szeretem most a legjobban a zöldséges kertnek. 



Meg a vasrózsákat, amik rendíthetetlenül ontják a virágaikat, még mindig. Ha jól emlékszem, akkor a Garafarm forgalmazza ezt a színkeveréket - alacsony és magas is van -, nagyon bevált, ezekből próbálok majd átmenteni magokat jövőre és színfoltokat fogok velük képezni a kertben, haha!

Na, de hogy ne csak a hisztit halljátok, hogy mennyire nem jó a kert, itt van a fűszernövényes rész. Ha más nem is, zsályám, oregánóm, kakukkfüvem, lestyánom, borsikafüvem és citromfüvem van dögivel. 

A sarkantyúka most kezdte el azt, amit eredetileg vártam tőle: futkos a kertben és a virágait is bontogatja. 


A hortenziám. 


És a másik, amelyiket szinte csupaszon hoztunk el az Oázisból, mára jobban hajt és nagyobb, mint amit szépen vettem.


Újzélandi spenót. Kezd egészen jól terülni, így már nem csak omlettbe keverve lehet használni, van rajta elég levél akár egy pitéhez is.

És a végére egy sütőtök. Még vannak tesói is a kertben szanaszét, ha esős lesz az ősz, akkor télre lesz pár darab :) 

Megjegyzések

Kati üzenete…
Szép a kerted:) A vasvirágot nálunk törökköntynak hívják:)
mandy tarragon üzenete…
A csomagolásán meg rézvirág van. Fura, hogy mennyi neve van ugyanannak a virágnak :)
Kati üzenete…
És sok - sok színben volt nálunk ez a virág, de egy pár éve nem ültettünk, nem tudom miért, kell is szóljak anyumnak.
mandy tarragon üzenete…
:) nekem is most rengeteg színű van, kicsi is, nagy is. Az idei szárazság ennek a virágnak meg se kottyant.

Népszerű bejegyzések