2014. március 4., kedd

Eperörvényes sajttorta


Ismerős a torta valahonnan? Igen, ebből már szerepelt az ananászos és a karamellás változat tavaly a blogon, azok voltak az "iker" szülinapi tortáink. Idén G. visszatapsolta a tavalyi tortát, csak éppen epres örvényekkel, a krém maradt a chilii-féle csoda,  pisztáciát a tésztába már én képzeltem hozzá.

Még mindig ez a legjobb sajttorta recept, amivel eddig dolgoztam, egy gond van csak vele: az az 5 óra pihentetés a hűtőben :) 


Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához:

A linzerhez:
  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dkg liszt 
  • 5 dkg pisztácia
  • 1 kis tojás
A krémhez:
  • 375 gramm túró
  • 150 gramm mascarpone
  • 50 gramm porcukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 2 kis tojás
  • 40 gramm liszt  
 A töltelékhez:
  • 10 dkg eper
  • 5 dkg cukor
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő - pudingporral helyettesíthető
Először a tölteléket készítsük el: az epret turmixoljuk le a cukorral, forraljuk fel, keverjük bele a keményítőt, majd forraljuk be, hogy kicsit pudingszerű legyen. Hagyjuk hűlni, többször keverjük át. 
Másodszor a linzert készítsük el: a pisztáciát daráljuk finomra, keverjük el a liszttel. A vajat morzsoljuk el a lisztes keverékkel, majd dolgozzuk az egészet össze a tojással. A tésztát nyújtsuk ki, béleljük ki vele a tortaformát, majd tegyük fél órára hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát súlyozzuk le - sütőpapírral takarjuk le, és szórjunk bele rizst/babot/sütőgyöngyöt -, süssük elő 10 percig, távolítsuk el a nehezéket és hagyjuk egy picit hűlni. 
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 160 fokra.
A krémhez a túrót és a mascarponét keverjük simára - akár robotgéppel -, dolgozzuk bele a vaníliát, a vanília kivonatot, majd a tojásokat egyesével, a cukrot és a lisztet. Az elősütött tésztára borítsuk rá a krém felét, pöttyözzük bele az eperkrém felét, rá a krém másik fele, majd a maradék eperkrém. Ha nem túl pudingszerűen sűrű, akkor húzhatunk bele hullámokat, ha picit sűrűbb, akkor csak villával próbáljuk picit széthúzni a pöttyöket, hogy szabálytalanabbak legyenek.
A tortát 160 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, majd még 5 órát hűtőben tartjuk.
8 duci szelet, vagy 16 vékonyabb lesz belőle, attól függ, hogy mennyire nagyétkűek a vendégeink.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin