Kert 2014: Palántanevelde, első hónap




A tavalyi palántanevelés hibáin okulva idén nem otthon nevelem elő a melegigényes növényeket, hanem az irodám ablakában. Otthon sajnos az a helyzet, hogy ahol van elég fény, ott nincs elég meleg, viszont a macska is hozzáfér a tálcához, úgyhogy többszörösen hátrányos a helyzet.




Az irodai ablakpárkány viszont tökéletes, van elég hely a tálcáknak, alulról melegíti a radiátor, van elég fény is, de nem égeti ki a nap, szóval tökéletes. 


A paprikákkal sajnos idén sem volt szerencsém, négy hét alatt egy sem kelt ki, ezeket a héten vetettem újra, ha még kikelnek az új palánták, akkor még időben vagyok, ha nem... nos, akkor így jártam, lesz más, ami a helyére kerülhet. 

A padlizsánok is baromi lassan kelnek, de ezek a héten már kidugták a szikleveleiket, három vagy négy növény talán lesz belőlük.

Ami nagyon bejött, az a saláta, abból az első vetés a hétvégén fog a kertbe kerülni, a második adagot pedig a helyére tűzdelem. 

A brokkoli, szárzeller és karfiol palánták szintén ide kerültek, annyira nem lettek jók, de már régi magok voltak, írjuk ennek a számlájára. 

A friss magok viszont nagyon jók, a collard green (leveles káposzta) és a toszkán fekete káposzta (majd később színesedik) is szépen kikelt, hétvégén ezeket is már tűzdelni fogom.

A paradicsomok nagyon ügyesen kelnek, még csak két hetesek, de már van, amelyik a saját leveleit növeszti. 

A hajnalkák is szépen fejlődnek, pár nem teljesen erre számítottam, konkrétan sokkal nagyobbak, mint amilyenre gondoltam, de majdcsak találok nekik valami helyet, amíg ki nem ültethetem.

A bazsalikomok szintén szépen nőnek, van lila (aminek a fele természetesen megint zöld...), ananász és fahéj bazsalikom is.

A cukkini igazából még bőven ráér, két hét alatt ekkorára tud nőni, de a kísérleti adag sárgát már most elvetettem, hátha az enyhe idő engedi, hogy előbb kiültethessem. És ki nem szereti a zsenge cukkinit? :)

Van még a keltetőben mángold, cékla, egérdinnye, vörös mustársaláta, nyári tök, és a NöDiKből kapott paradicsom és saláta, de ez utóbbiak még egy hete sincsenek a földben, úgyhogy nem tudok róluk képeket mutatni. A tervek szerint túl sok minden már nem kerül ide, mert egyrészt lassan lehet kinn is palántázni, másrészt otthon is van annyi hely az ablakban, ahova az áprilisi adagot kell tenni. 

Nálatok hogy áll a kerti projekt? Kel már valami? Van ami nem sikerült?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések