2014. március 14., péntek

Epres-kókuszos torta





Bizony, én most itt ünnepeltetem magam :) Boldog születésnapot Nekem, sütöttem nektek tortát cserébe. Eperzselé, mascarponés-vaníliás krém, kókuszos habcsók, kókuszos piskótával rétegezve. Baromi finom, még jobb, mint ahogy elképzeltem.

Hozzávalók, 22 cm-es tortához:
A piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

A fehér krém:

  • 35 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

Az eperzselé:

  • 35 dkg (fagyasztott) eper
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál keményítő

A tetejére:

  • 1 darab kókuszos habcsók - én csaltam és készen vettem, kb. ökölnyi nagyságú





A piskótával kezdjük: az én robotgépem elég bika, hogy egyben felverje a tojást, ha te nem bízol a sajátodban, akkor válaszd szét a tojást, a fehérjét külön verd fel, a tojás sárgáját pedig a cukorral verd fel, ezután jön bele a liszt és a kókusz, majd a felvert tojásfehérje. Kivajazott, kimorzsázott tortaformában, 180 fokon nekem kb. 15 perc kellett neki, de tűpróbáig süsd. Hagyd hűlni, majd vágd három részre.

Az eperzseléhez az epret összekevertem a cukorral, turmixoltam, hozzáadtam a keményítőt és addig főztem kavargatva amíg be nem sűrűsödött. Hagytam teljesen kihűlni.

A fehér krémhez a tejszínt félig felvertem, majd beleforgattam a mascarponét, cukrot és vaníliakivonatot és alaposan kidolgoztattam. 

A kókuszos habcsókot nagyon darabokra törtem.




A torta összeállításához a piskótalapra kentem a fehér krém egyharmadát, majd az eperzselé felét, rá a következő piskótalapot, arra a krém egyharmadát, a maradék eperzselét, majd az utolsó piskótalapot, a maradék krémmel behúztam, a tetejét pedig megszórtam a habcsókkal. 

Jót tesz neki, ha a hűtőben áll egy éjszakát.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin