Kert 2015: Április


Ott tartottunk az előző havi bejegyzésben, hogy a vetések még nem látszottak, de a kert már kezdett életre kelni. Nos, jelentem, az elmúlt egy hónapban annyi minden történt, hogy rá sem fogtok ismerni az ágyásokra. Kezdjük a sétát, jó?




Jó hír, a spenótról tudok szedni, egyelőre nem akar virágba menni, hiába a meleg nappalok. Ezt a fajtát Bloomsdale Long Standingnek hívják, nagyobb és fodrosabb a levele, mint a Matadornak, amit egyébként szoktam vetni.


Nos, itt aztán van minden, mint a búcsúban. Vörös mizuna, namenia, mángold, koriander, vörös mustár, szóval minden, ami csak egy leveles ágyásba kell. Az egyetlen gond, hogy a mizuna viszont lassan megy magba, kár érte. A tapasztalat most az, hogy ezeket majd inkább ősszel, áttelelésre kell vetnem ezentúl.


Így fest az ágyás nagytotálban. Van még az áttelelt vajfejsalátából jó pár. Az ágyás elejében madársaláta volt, azokat ki kellett szednem, mert magba mentek. A helyüket felkapáltam, forgattam bele érett marhatrágyát, és ültettem bele padlizsánt, sárga marconi paprikát - ez egy édes, hosszú fajta -, és sarkantyúkát. Nálam olyan kifejezetten jó mikroklíma van, hogy már nem hiszem, hogy fagyni fog, így nyugodtan ki mertem őket ültetni, de ha nálad nincs ilyen védett hely, várj még egy pár hetet.


Még egy kép ugyanarról az ágyásról, most oldalról. Zsúfolt, de ahogy jönnek ki a nagy saláták, lesz itt bőven hely. Ültettem már be kaprot, ami még kerül ide, az majd a gumós kömény és a flower sprout lesz.


Ilyen vegyes salátákat sikerül szedni már pár hete. 


Ha átkukkantunk a szomszéd ágyásba, láthatjátok, hogy még ott van a szélén a fólia, mert múlt héten még hidegek voltak az éjszakák. Ez az ágyás szerintem készen van, innen idén már csak kifelé jönnek a dolgok, aztán ősszel ide kerülnek majd az áttetelő saláták, de annyira ne szaladjunk előre.
Szóval, ide szórtam ki retket, ezek jönnek lassan kikerülnek. Ismételnem kell magam, ehhez is túl meleg van. Bár idén már sikerült párat felszedni. Van még itt paradicsom - budai törpe, pineapple, black krim, zöld zebra és charlie chaplin -, paprika - édes lila -, és padlizsán. Közöttük perilla, bársonyvirág és sarkantyúka. A babmászóka lábánál bab, az ágyás szélén pedig hagyma. A terv az, hogy mivel a régen ültetett dolgok folyamatosan jönnek majd ki, elvileg mindennek jut elég hely. Ez a terv. Meglátjuk.


 A babmászóka, az építésekor. Itt még pont nincs rajta minden kötél, azóta felkerültek, a babok kibújtak, nagyon várom, hogy milyen lesz.


Mint említettem, kibújtak a babok. Az egyik oldalon sárga, a másik oldalon zöld hüvelyű bab lesz, remélem legalábbis, mert a csomagolásra ez volt írva.


A harmadik ágyásban kibújt a borsó - Zita fedőnévvel, de nem vagyok nagyon elégedett -, közte vannak sorokba vetve retek és cékla, aztán pedig bokorbab és kukorica. Ezt az ágyást is késznek mondanám, ha innen minden kikerül, akkor egy jó vastag réteg komposzt lesz rajta a télen.  Az előtérben, ahol a spenót van, az tavaszi vetés, illetve három budai törpe paradicsom, és ezt a helyet néztem ki az egyik cukkini bokornak. A ládában saláta borsó.


 Az átültetésre váró palánták. Ezzel végeztem tegnap. Ezek még visszakerültek az üvegházba, mert ahova szántam őket, ott még elég tumultus van - hagymavirág és egyebek -, és ott azért még nem tenném le a kisujjesküt, hogy nem tudja őket nagyon megfújni a szél.


Eper :) Idén  jó sok virág van rajtuk, ha megelőzzük a runyaundimeztelen csigákat, akkor jut majd bőven.


Az áfonyán is van virág. Nos, mióta tudom, hogy mennyi meló van abban, hogy egyáltalán teremjenek a bokrok, nem csodálkozom rajta, hogy annyiba kerül, amennyibe. 
 

Imádom ezeket a tulipánokat, annyira sajnálom, hogy csak rövid ideig virítanak.


Ezt is.

Az egy hete vetett cukkini magok az üvegházban. Van sárga, kerek, bordázott. Kikelt végül a kicsi Jack és a gombóc manó sütőtök is, és vetettem baby boo fajtát is. Ami viszont idén nagyon rosszul sikerült, az az egérdinnye. Pedig az nagyon klassz, remélem még azért lesz pár palántám. Ó igen, vetettem uborkát is, az angol magokból, azok kikeltek, majd keresek nekik valami jó helyet.


Sparkler fajta retek. Hát, ez sikerült, de tavaly még ilyenek sem voltak, szóval haladás :)


Az üvegházban a szárnyas borsók is csak azt várják, hogy végre legyen helyük kinn. Nagyon érdekel, hogy sikerül-e felnevelni őket, mert nagyon mókás zöldség. 


Az üvegház fullon, már tényleg egy kis hely sincs. Nyáron egy uborka, néhány paradicsom és paprika marad majd benn, minden más költözik ki. Idén a balkon paradicsomok nem úgy keltek, ahogy számoltam, de hát kell egy ilyen év is néha, nem igaz? :)


A perilla. Ázsiai fűszernövény, engem egyelőre egy lila csalánra emlékeztet mint megjelenésben, mint illatban, meglátjuk, hogy milyen lesz :)


A saját komposzt áldása/átka: random előkerülő gerilla paradicsomok. Ez épp nincs útban semminek, kíváncsi vagyok, hogy milyen termést hoz majd.


Az előnevelős szaporítótálcámat elköltöztettem az üvegházból a szabadba, árnyékos, védett helyre. Ebben most saláták, édeskömény, és kukorica van.


A másik szaporítótálcában szintén saláták, kicsit ritkásan keltek, mert sajnos túl meleg volt nekik az üvegházban, de alakulnak.


Vízitorma. A leírás az volt, hogy folyamatosan nedvesen kell tartani, úgyhogy figyelek rá, hogy mindig vízben álljon, egyelőre jól sikerül. Tényleg torma íze van, már lehet csipegetni a leveleit.


A végére ezúttal az írisz-erdőmet hoztam az utca felőli oldalról. Napokon belül lila virágtenger fogad majd reggelente.

Nálatok hogy áll a kert? Mi sikerül? Mi nem? Próbálkoztok valami újjal?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések