2015. május 25., hétfő

Rebarbarás sajttorta erdei szamócával


A kedvenc sajttorta receptemet most még egy lépéssel egyszerűbbé változtattam. Előre szólok, hogy ez a verzió sokkal zsírosabb, mint a régi változat, de cserébe persze finomabb is. A krémbe rebarbarát pöttyöztem, a tetejére pedig szamóca került a kertből. Én nem szeretem a kekszes alapot, úgyhogy linzerrel béleltem ki a tortaformát, de ha kekszes alappal csináljátok, azzal is működni fog. 

A tortatál pont ehhez a kis tortához való, a méret nem véletlen, az Apacuka kerámia workshopon készítettem a két kis kezemmel. Imádom ezt a mintát, a színt, a formát, mindent. 

Hozzávalók, 18 cm-es tortához:
A tészta - ennek kb. a fele kell, de kevesebbet nem éri meg begyúrni, a maradék fagyasztva eláll:
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás sárgája
A töltelék:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás + 1 fehérje (a fehérje a tésztából maradt ki, nem kell bele, de ha már feltörted, ne dobd ki)
  • 1 evőkanál amaretto
  • 1 evőkanál liszt
A gyümölcsréteg:
  • 25 dkg rebarbara
  • 12 dkg cukor
A tetejére:
  • 5 dkg erdei szamóca


A tészta hozzávalóiból linzert gyúrunk, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy a szélére is jusson.180 fokos sütőben kb. 10 percig elősütjük, hogy a teteje megszilárduljon. Lehetőleg súlyozd le, és ha jót akarsz magadnak, tegyél alá egy sütőpapírral kibélelt tepsit, hogy ha esetleg kicsöpögne a vaj, ne égjen bele a sütőbe :) Ha kész, hagyd hűlni, a sütőt vedd vissza 150 fokra.
A gyümölcsréteghez a rebarbarát összefőzzük a cukorral, amíg szét nem esik, hagyjuk langyosra hűlni.
A töltelékhez robotgépben simára dolgozzuk a mascarponét a tejföllel, a cukorral, és az amarettoval, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, végül pedig a lisztet.
A töltelék felét kanalazd a tortformába, ütögesd kicsit le, hogy a felesleges buborékok kijöjjenek. Kanalazd rá a gyümölcsréteg felét, a maradék krémet, majd a maradék gyümölcsöt. Én a gyümölcsös pöttyözni szoktam, de ízlés kérdése.
A tortát a 150 fokos sütőben kb. 1 órát süsd, a teteje kicsit barna kell, hogy legyen. Hagyd a formában kihűlni, majd egy éjszakára tedd a hűtőbe. Tálaláskor szórd meg a szamócával.







Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin