Bagel

A nyár egyik biztos jele nálam, hogy egyre többször kapcsolgatom a sütőt. NOOOOOORMÁÁÁÁLIS??? Sose volt az :) A házi péksütik még mindig a kedvenceim, a bagel is kiválóan fagyasztható, de ha adhatok egy tanácsot, félbe vágva fagyaszd le, utána kenyérpirítóban át lehet pirítani.

A bagel szerintem a legjobb krémsajttal - meg ha Murphy barátnőm csinálja meg nekem az everything bageles mindennel is -, ropogós zöldséggel, esetleg füstölt lazaccal. Ha nem ezt a sós topingot teszed rá, akkor mogyoróvajjal és lekvárral is finom.

Hozzávalók:

A tésztához:
250 ml meleg víz
1 evőkanál melasz
1 teáskanál száraz élesztő
450-500 gramm liszt
1 teáskanál só
 
A fürdővízhez:
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál melasz
 
A tetejére:
magok, everythingbagel, stb.

A tésztát simára dagasztjuk, meleg helyen hagyjuk kétszeresére kelni. Átgyúrjuk, 8-12 darabra vágjuk és kis lukas zsömléket készítünk belőle. Nekem a sodrós-összecsípős módszerrel jobb állag lett: téglalap alakúra nyújtjuk a gombócot, szorosan feltekerjük, csavarjuk, majd a végét összecsípjük karika alakúra. De lehet a közepét is lyukasztani az ujjaddal, ahogy kényelmes.

Újra kelesztjük, addig elkészítjük a fürdővizet. Kb. 4 liter vizet felteszünk forrni a szódabikarbónával és a melasszal, majd ebben a gyöngyözve forró vízben 10-10 másodpercig főzzük a bagelt mindkét oldalon. 

A még nedves bagelt belenyomjuk a magokba vagy megszórjuk őket, ahogy tetszik, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések