2021 Május - kora június kerti jelentés

 

Májusban sajnos nem tudtam lejutni anyuékhoz, úgyhogy az ágyások kissé a fejemre nőttek, ráadásul amikor leértem már javában tűzött a nap, úgyhogy csak az egyes ágyást tudtam félig-meddig rendbe rakni. 

Másnap viszont sikerült korán kelnem, mivel este kicsit esett is, a gazok is könnyebben adták magukat, így 10 óra körül már csak az ültetés volt hátra, és mire az igazi meleg megérkezett, már az árnyékban mostam a zöldségeket és fejtettük a borsót.

 

A kakukkfű igazi szőnyegként terül szét lassanként a fűszerspirál körül, imádom hallgatni, ahogy zümmögnek rajta a méhek.

Itt látszik az egyik legnagyobb változás, hát igen, kicsit elszaladt. Most viszont a hagymák kapnak bőven levegőt, dugdostam le még párat, ami az ágyások közül került ki.

 

Ebben az ágyásban van egy nagyon szép mák/pipacs, ezt meghagytam, a lollo salátát pedig megettük.


A borsó leérett, úgyhogy azt kiszedtem, a kukoricák szépen hajtanak. Hátulról kiszedtük a mángoldokat is, a mályvát viszont ott hagytam, mert annyira szép, hogy szerintem megérdemli a helyet. Az uborkának majd keresünk valami más helyet, ha úgy van. A kukorica alá ültettem be sütőtök palántákat.



A szegletes lednek meglepő módon megmaradt, és fehér virágú. Nekem tetszik, szerintem meghagyjuk rendesen magnak, és jövőre nagyobb területen vetem el.

Ez a hagyma csodálatos :D Úgy benőtt két tégla közé, hogy meg se tudtam mozdítani.


A rajnai törpe borsó kiváló lett, szerintem maradunk ennél a fajtánál, mert viszonylag alacsony, úgyhogy nem kell karózni és nagyon finom, édes szemű borsó.

A virágos ágyásban a körömvirágok szépen megfogták, viszont a vetett virágok elvesztették a csatát. Ide kerültek az ágyás elejébe a chilik, van egy kósza krumpli valahonnan, amit meghagytam. Az ágyás végében az elefántfokhagymák szépen hajtanak, és van egy kis mézontófű is.


 

Imádom a mézontófüvet egyébként, ha van egy kis szabad helyetek a kertben, szerintem érdemes beszórni vele, mert mutatós, strapabíró és a beporzó növények is imádják.

 A hagymák felmentek magba, a káposzták kezdenek fejesedni. Az ide szórt paradicsomokból nem lett semmi, viszont ide ültettem be a paradicsompalántákat. 

Benn hagytam egy pasztinátokot is, mert annyira szépek a virágai, hogy dísznek sem utolsó.

A palakerítés melletti hosszú "ágyást" még nem mutattam szerintem, ez igazából annyira kísérleti, hogy zéró elvárással indultam neki, ahhoz képest szerintem csodálatos. Vannak benne virágok, cukkinik, ide tettem a kúszó tököket, édeskrumplit és napraforgókat is.

A virágok is csodásak, anyu nagy virágos dombjába ültettem ki a bókoló gyömbérgyökeret is.


Zárásként néhány kép arról, hogy a "gyümölcsös" is nagyon szép idén. A datolyaszilvának nem adtunk sok sanszot tavaly, de én mondtam apunak, hogy figyeld meg, összekapja magát, ha megszokja a helyét. És lám: tele van virággal, amik be is kötöttek.


 

Egy meggyes muffinra elég meggyünk lett, a cseresznye és a bogyósok pedig gyümölcslevesnek lettek hasznosítva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések