Mákos fehércsokis babka
Az év végi rend rakós időszakom elérte a képeket is a gépemen, és rá kellett jöjjek, hogy rengeteg kép van, amihez nem volt időm és erőm recepteket írni. Ilyen ez a mákos-fehércsokis babka is, pedig... Ha még esetleg nem sütöttétek meg az összes mákos sütit a világon karácsonyra és kerestek valamit bejgli helyett, akkor ezt ajánlom.
Miután kihűlt, szeleteld fel, kiválóan fagyasztható.
Hozzávalók:
A tésztához:
275 gramm liszt - plusz egy kicsi az átgyúráshoz
50 gramm cukor
1 teáskanál szárított élesztő
60 ml tej
1 tojás + 1 tojás sárgája
75 gramm vaj
A töltelékhez:
2 dl tej
50 gramm cukor
125 gramm darált mák
100 gramm fehércsoki csepp
A tetejére:
egy felvert tojás
szórócukor
A tészta hozzávalóiból ruganyos tésztát gyúrunk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a tejet megmelegítjük, leöntjük vele a mákot, hozzáadjuk a cukrot.
A tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük a mákos töltelékkel, rászórjuk a fehércsokit és feltekerjük. A tekercset hosszában félbe vágjuk és megtekerjük. Mehet a kicsit kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába, kenjük le a tojással, szórjuk meg a szórócukorral, és hagyjuk újra megkelni.
180 fokos sütőben 30-35 perc alatt sül át, ellenőrizzük egy tűvel, hogy átsült-e. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le egy kis alufóliával.
Megjegyzések