2021 Augusztus - kerti jelentés

 

Most akkor csalunk egy kicsit, és ömlesztve kaptok megint sok-sok képet, mit szóltok? Szóval augusztusban megint egy nagyobb levegős rendrakás volt a porondon, de még mindig csak készülve az őszre. A terv itt most már csak az volt, hogy tartsunk mindent kezelhetően, aztán majd ősz végén mindent felújítunk.

A napraforgók még mindig csodálatosak, ha engem kérdeztek, minden kertbe napraforgókat kell vetni, legalább pár darabot. Vicces, de a lidlben/aldiban vett olcsó magkeverék jött be a legjobban, a drágábbak úgy tűnik kényesebbek. Szerencsére sok sok mag lett, úgyhogy jövőre azokkal próbálkozunk majd.

Aztán persze voltak virágok, amik nem sikerültek olyan jól, ezeket jövőre más módszerrel fogom megpróbálni. Az estike viszont tényleg szép lett, csak soha nem akkor jutok oda, amikor a legszebben virágzik. A bókoló gyömbérgyökér gyönyörűen megnőtt, ez évelő, úgyhogy jövőre megtudjuk, hogy milyen virágai vannak. 

 


A paradicsomtermés idén nem volt a legtökéletesebb, augusztusban nagyon sok volt a zöld, és gyakorlatilag csak az önkéntes koktélokról tudtunk szedni. Semmi gond, nem sikerülhet minden évben jól, főleg, hogy idén jó későn jutottunk el a palántázásig is.


Az ágyásokról pár szót. Igen, ez az ágyás borzalmas állapotban volt, viszont szépen kitakarítottuk, és egy próbából vetettünk is bele répát, céklát, salátát, hátha szerencsénk lesz az ősszel. Ebben az ágyásban, mint láthatjátok, elég sok hagyma van. Ezekkel még nem teljesen alakult ki a fejemben a terv a jövőre nézve, de lehetséges, hogy az ősz-tél folyamán megesszük zöldhagymának, ami benne van, és csak az marad meg jövőre, ami leghátul van - az téli sarjadékhagyma, egyébként is évelőre van tervezve.


Ebbe az ágyásba kaptok egy bónusz főkertészt is :) Szóval innen kikerültek a kukoricák, amik kicsit túlmentek a fogyaszthatóságon, szóval eltettem őket magnak. Maradtak a sütőtökök, a mángold, a paradicsom, az ágyás végébe pedig elszórtam a maradék csomag borsómat, amivel tavasszal nem volt szerencsém, úgyhogy most beáztattam előtte. Ha másnak nem, komposztnak jó lesz.

A másik két ágyással sok minden nem történt, mondhatni azokat elengedtem, de tényleg. Marad, ami marad, a többit meg majd szépen lesaraboljuk novemberben és ráhordjuk a komposztot.


 Nos és akkor a kedvenc részem, mit is hoztunk fel :) Mángoldot, zellert - ezeket nem most vetettük, hanem újravetették magukat tavalyról, sőt, a zeller még az első évből. A középső hagyma nagyrészt a sarjadékhagyma, amit kicsit kiritkítottam. Felül jobbra póréhagyma, ami nagyon szépen nő itt, ebből még elég sok van, fogok is belőle vetni még. A jobb alsó sarok, OMG, az az idei összes édesburgonya termésünk. Több mint tavaly, de egy étkezés még mindig nem jön belőle ki.

A sütőtökökből idén is a hokkaidó a király, és hát az önkéntes koktélparadicsomok. Befőzni idén szószt nem fogunk, de pár étkezés kijön. A kukoricán mint látszik, valami elkezdte enni, mire hozzá jutottam, de vannak rajta szép ép szemek is, amikkel jövőre újra próbálkozom, addig pedig látványnak sem utolsók.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések