Jó ez még? - Minőségét megőrzi, polcon tartható, fogyasztható, szimatteszt és társai

 

Meg kell hogy dícsérjem a NÉBIH munkatársait, mert szerintem nagyon szép és informatív kampányokat raknak össze egymás után. Az egyik ilyen, az a Maradék nélkül, amivel az élelmiszerpazarlást célozzák meg. 

Brutális mennyiségű élelmiszer végzi ugyanis a kukában, és ennek igen jelentékeny aránya a végfelhasználónál keletkezik. 

Az ideális eset nyilvánvalóan az, hogy csak annyit veszünk a boltban és csak annyit főzünk meg, ami biztosan el is fogy, de lássuk be, én is találtam már akcióban behörcsögölt konzerveket a nagytakarításkor. 

Itt jönnek be az alábbi fogalmak:

- fogyaszthatósági idő: ezt kell komolyan venni, ha ez letelt, akkor is lehet még szimatteszttel próbálkozni, de már nem ajánlott elfogyasztani az élelmiszert.

- minőségmegőrzési idő: ez a dátum azt szavatolja, hogy a termék minősége olyan, amit a gyártó elvár. De pl ezután már lehet, hogy ikrásodik a méz, összeáll a cukor, a só, kiválik a kakaóvaj a csoki felületén, nem lesz olyan ropogós a chips, stb. Ezek még ehetőek utána általában, erre való a fenti grafika, hogy adjon egy mankót, hogy általában mennyi ideig. 

- polcon tarthatóság: ez általában a frissen készült termékekre vonatkozik, pl péksüteményekre, cukrászsüteményekre, szendvicsre. Itt is józan paraszti ész, hogy attól, hogy egy kenyér nem friss és le kell vegyék a polcról, te még ugyanúgy megeheted pár napig.

Én mindig a szimattesztben hiszek. Koleszos korunkban megtanultuk, hogy a romlandó dolgokat egyébként sem árt így tesztelni, mert hát izé, a kolesz melleti boltban nem mindig sikerült tartani a zárt hűtési láncot, és futottunk bele lejárati időn belüli rossz dolgokba is. A szimatteszt nem más mint hogy megszimatolod, megnézed, esetleg picit belekóstolsz abba, amit épp ennél, és ha nincs furcsaság, akkor fogyasztható.

Ezt a tippet a halványzöld kategóriába soroltam, mert csak egy kis odafigyelést igényel tőled, semmi extra befektetett időt vagy energiát, és ha figyelsz erre, nem csak a bolygónak, hanem a pénztárcádnak is jót teszel.

Ti hogy vagytok ezzel a kérdéssel?


Megjegyzések

Unknown üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

Népszerű bejegyzések