Kerti jelentés - 2022 - kezdünk

Kicsit csalok most, mert a chilik technikailag már ugye elég nagyok, de azokon kívül mást nem igazán érdemes januárban vetni - sőt, van olyan, aki szerint azokat sem érdemes -, úgyhogy hozzácsaptam őket a februári listához őket.

Nagyon nem lepődtök meg gondolom, ha elmondom, hogy a kertben sajnos még nem jártam idén, mert a felújítással és a költözéssel voltunk elfoglalva. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem kezdtem előkészülni a kerti szezonra. Csináltam egy leltárt a magokról, rendeltem újakat, megírtam a tervet, hogy minek mikor kell a földbe kerülnie. 


 

Mint már mondtam, a chiliket január közepén csírázattam, majd ki is keltek.

Volt egy kísérletem arra, hogy káposztaféléket vessek, de ez nem sikerült, úgyhogy majd tovább próbálkozunk azzal, hogy szabadföldbe vessük őket.





A sort a többi paprikával folytattam, így vetettem csángó f1, fehér kos, marconi golden, sweet banana édespaprikát és tüzes sárga fűszerpaprikát, ugyanezzel a zacskós előcsíráztató módszerrel.

Vetettem még hagymaféléket: téli sarjadékhagymát, póréhagymát és welsh hagymát, ezek ki is csíráztak. A terv az év további részére az, hogy kb havonta vetek majd 1-1 adag hagymát, de nem egyenesen a földbe, hanem előnevelem őket kis blokkokban, és majd megerősödve kerülnek a földbe.

Vetettem szárzellert, bár ezek nem kifejezetten azok a szép, kecses növények szoktak lenni, amit a boltban lehet kapni, viszont mivel én főleg ragu és leves alapanyagként használom őket, mindig vetek egy sort. Ez is szépen kikelt a dobozban, majd szintén kisebb csoportokban fogom ültetni.

Kísérleti vetés a földicseresznye, elvileg ahol a paradicsom megél, ott ez is, és emlékszem, hogy a zuglói kertben annó próbálkoztunk vele.

 

Essen egy pár szó így a végére a virágokról is. Idén az a tervem, hogy előnevelem őketet, így került a dobozokba bársonyvirág - citromsárga, narancssárga és kisvirágú keverék, sóvirág színkeverék, és kakastaréj - taréjos és tollas verzió. A kakastaréj eredetileg nem volt a listán, de megláttam a boltban, és elkapott a dédikertje életérzés, és gondoltam, megpróbálkozom vele.

Kakukktojás az ázsiai boglárka, mert ezeket nem magról, hanem rizómáról nevelem, szintén azzal az elgondolással, hogy így nagyobb eséllyel kelnek ki.

Egy pár szót még arról, hogy idén a chiliknek szánt kis cserepek kivételével nem vettem új cserepeket, inkább beruháztam néhány masszívabb tálcára a SZÚK-ban, és felhasználtam mindenféle műanyag kajásdobozt, zöldségesdobozt, keksz és nasidobozt, ami szembe jött. Nem mondom, hogy ezek a legtartósabb dolgok, de mivel egyébként egy használat után a szemétbe kerülnének, én a halványzöld listára rakom azt, hogy ezeket még legalább egyszer használjuk. Főleg, hogy az elmúlt pár évben annyira rossz minőségű palántázókat sikerült találnom csak, amik szintén 1-2 használat után szétestek...





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések