Paradicsomok és földicseresznyék - kert 2023

 

Alapvetően január eleje óta arról győzködöm magam, hogy ki kell bírjam a születésnapomig a paradicsomokkal a vetést, mert előtte semmi értelme nincs. Ha igazán őszinte akarnék lenni, bőven ráérnék vele április elsejéig is, mert uszkve 5-6 hét alatt is megnőnek akkorára, hogy ki lehet őket ültetni (arról nem is beszélve, hogy helybe vetve kb június végén már meg se mondod, hogy melyik volt melyik...).

Viszont a másodikon mégiscsak jó érzés nézegetni a növekvő kis jószágokat, úgyhogy idén március 12-e volt a NAP.

Kitúrtam a magos dobozom, és találtam az alján sarkvidéki paradicsomot és földicseresznyét, amiket még 2 lakással ezelőtt vettem, ha nem csalnak az emlékeim. Ezekkel kapcsolatban nincsenek nagy reményeim, de inkább virágföldbe dobom őket mint a kukába.

A többi mag friss, azokban azért bízom :) Van benne földicseresznye, ami tavaly kicsit elfelejtődött, idén jobban figyelek rájuk.

A paradicsomokból kaptam az amerikai unokatesóimtól tájfajta keveréket - ez totál meglepetés lesz mint méretben mint színben, hogy mi sül ki belőle. Van benne a kép alapján sárga, piros, zöld, fekete, kicsi, közepes, nagy, kerek, hosszúkás, törpe és folytonnövő is.

A Zömök és a Manó viszont nálam alap paradicsomok, ezeket majd a magaságyásokba fogom ültetni, ott menedzselhető méretűek. A Zömök szerintem a legjobb paradicsom befőzni, ha nincs helyed a san marzanot kiültetni. Ezekből ha túl sok lesz, akkor majd kerül néhány a ház elé is. 

Amire nagyon kíváncsi vagyok, az a martonvásári sárga paradicsom, ebből egyet megtartok itt vagy az irodai kertben is. 

Nálatok mi nő majd idén? Mik a nagy kedvencek? Próbáltok valami újat?

Megjegyzések

fenci üzenete…
Amikor elsőre kezdtem palántákat nevelgetni, egyszerre vetettem el a paradicsomot és a paprikát is - hogy rájöjjek később, hogy a paprika kényesebb, lassabban nő - nekem a tegnap, március 16-án került a tálcákba a paradicsom, a paprika meg már jó nagy, lassan szét kell szednem a palántákat. De nagyjából ezeket szoktam én is - paprika, paradicsom, zeller és padlizsán...

Népszerű bejegyzések