Lila krumpli gratin


Bevallom ezt a gratint még december közepén készítettem valamikor, Araniel kiváló lila krumplijából, akkor bizony nem gondoltam, hogy ennyire "felkapott" lesz a téma januárban :) A gratin elbírt volna még egy kis tejszínt, a krumplival viszont nagyon elégedett vagyok.
Szerintem csak két dologban - na, jó az árában is, de azt hagyjuk - különbözik a "rendes" krumplitól az elkészítése. Én úgy vettem észre, hogy ez egy jó kemény fajta, sokáig kell főzni, cserébe viszont nem esik szét. A másik pedig, hogy héjában kell főzni, hogy megmaradjon a csodaszép színe. A képek magukért beszélnek.

A főtt, hámozott krumpli
Azóta már láttam a Sparban is, fél kilós 80 dkg-os csomagban, sőt van egy direkt színes krumplikra szakosodott oldal is, ahonnan lehet rendelni. 

Ez aztán egy igazi színpompás téli étel, nem gondoljátok? :)

Hozzávalók, 2-3 személyre:
  • 0.5 kg krumpli
  • 2-3 dl tejszín
  • egy marék erős sajt
  • bors
  • szerencsendió

 
A krumplit héjában megfőzzük, szinte puhára. Van, aki csak leheletvékonyra szeleteli és úgy önti rá a tejszínt, de én inkább előfőzöm, hogy biztos puha legyen. A krumplit felkarikázzuk, leöntjük a tejszínnel, só, bors, szerencsendió, a tetejére pedig a sajt, majd mehet a sütőbe, amíg meg nem pirul.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Csak egy kis korrekció: a sparos csomag 80 dekás...
mandy tarragon üzenete…
látom sikerült megragadni a poszt lényegét :)
Araniel üzenete…
Vááá...de szép lett ^_^
Kati üzenete…
Milyen szép ételeket lehet belőle készíteni. Itt nálunkfele(Románia)még nem láttam ilyet, mert biztos kipróbálnám. Esetleg lehet nagyvárosokban árulják.
mandy tarragon üzenete…
Araniel: csodás alapanyag :)

Kati: én talán két éve hallottam róla először, tavaly nyár elején még kutatni kellett utána, most meg már a Sparban is kapni... Lehet, hogy egyszer csak hozzátok is eljut :) Termeszteni egyébként ugyanúgy kell, mint a "rendes" krumplit, Araniel megmondhatja :)

Népszerű bejegyzések