2012. január 29., vasárnap

Huszárcsók


Legkedvesebb Süti kuzinkám elutazott messzi-messzi, fél évig haza se néz. Mégse' küldhettem el üres kézzel, úgyhogy kedden összedobtam ezt a kis sütit. Valamiért az maradt meg bennem, hogy a huszárcsók az egy ilyen mandulás aprósüti, de mindenhol diós-mogyorós receptet találtam hozzá. Végül Lili receptjét használtam, csak annyit változtatva, hogy mandulára cseréltem a mogyorót, a fahéjat pedig kardamomra, mert az szerintem jobban illik a narancslekváros töltelékhez.

A formázást még kicsit gyakorolnom kellene, de a végére már egészen jól sikerültek.

Hozzávalók, kb. 40 darabhoz:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás, szétválasztva
  • 15 dkg darált mandula
  • csipetnyi kardamom
  • 1 csipet só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • lekvár a töltéshez: nálam 1 dl narancslekvár és kb. ugyanannyi meggy
A tojást szétválasztottam. A vajat eldolgoztam a barnacukorral, a tojás sárgájával, a citromhéjjal és a kardamommal. A lisztet összekevertem 5 dkg mandulával, a sóval és a sütőporral, majd apránként a masszához adtam, amíg formázható tésztát nem kaptam.
A tojás fehérjét felvertem egy kicsit villával. A maradék mandulát egy mély tányérba tettem. A tésztából diónyi gombócokat gyúrtam, ezeket beleforgattam a mandulába, majd a közepükbe nyomtam egy lyukat, a lyukba pedig lekvárt tettem.
Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem őket.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin