2012. január 21., szombat

Mákos kalács



A képen látható kalács apunak készült, születésnapja alkalmából. Bár nem teljesen ilyet álmodtam meg, szerintem jól sikerült, a mákos töltelék pedig egyszerűen isteni finom. Egy pici szeletet még magamnak is engedélyeztem reggelire :)

A fonásnál megint csak figyelni kell arra, hogy lazára kell fonni - én erre képtelen vagyok -, illetve arra, hogy hagyni kell neki elég időt kelni, mielőtt a sütőbe dugja az ember, hogy kicsit levegősebb legyen a végeredmény.

Hozzávalók:
A tészta, a jól bevált Moha-féle:
  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 30 ml tej
  • 2 dl joghurt
  • 2 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • lekenéshez 1 tojássárga
A mákos töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 2 dkg gríz
  • 10 dkg cukor
  • 1  evőkanál vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 3 kanál baracklekvár
 A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép dagasztó programjával dolgoztattam össze, majd hagytam megkelni.
A töltelékhez a mákot összekevertem a grízzel, cukorral, vaníliás cukorral, majd az egészet leforráztam a tejjel, majd alaposan elkevertem és beleforgattam a lekvárt is.
A megkelt tésztát három részre osztottam, téglalappá formáztam, megtöltöttem a mákkal, feltekertem, majd a három ágat összefontam. 


A fonásokat bevágtam, mert arra gondoltam, hogy majd sütés közben milyen szépen szét fog nyílni. Az egészet lekentem tojással és hagytam még egyszer megkelni. Sütés előtt szórtam egy kis cukrot a tetejére. 180 fokon kb. 35-40 percet sült, amíg meg nem pirult a teteje.


A sütőből kivéve lekentem tejjel és letakartam egy konyharuhával, és így hagytam kihűlni. 

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez egyszerűen mesés lett :-)

Maryenne írta...

Nagyon guszta! :)

mandy tarragon írta...

Köszi csajok :)

Csibe írta...

Nagyon szépséges lett, ügyes vagy!

mandy tarragon írta...

Köszi :)

Névtelen írta...

megsütöttem, fél adagot készítettem, nagyon finom, ajánlom mindenkinek. Köszönöm a receptet.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin