2012. február 9., csütörtök

Rozsos szódakenyér


Mostanában rászoktam a rozskenyérre, de a boltival az a bajom, hogy túl nagyok nekem, sose fogynak el. Nem olyan régen vettem egy kiló teljes kiőrlésű rozslisztet, így most az itthoni rozskenyér előállításával kísérletezem. A szódakenyérrel jó barátságban vagyunk, zárt zacskóban sokáig friss marad, ez a rozsos verzió kicsit tömörebb, de nagyon finom.

Hozzávalók, 1 kis bucihoz:
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg rozsliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 dl író
  • 1 nagy csipet só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A száraz összetevőket jól elkeverjük egy tálban, majd hosszáöntjük az írót és pár mozdulattal összedolgozzuk. Nem kell teljesen kidolgozni, se dagasztani, a lényeg, hogy ne essen szét. A tepsit szórjuk meg liszttel, ültessük rá a cipót, vágjuk be keresztben, majd szórjunk rá még lisztet, és toljuk be a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sül meg. A nem takarod le, ropogós lesz a héja, ha betakarod egy konyharuhával, akkor puha marad.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin