Pate sablée

Úgy gondoltam, hogy követem annyiban a Tésztavarázs tematikáját, hogy először hozok egy alapreceptet, aztán pedig néhány receptet, amihez az alapot fel lehet használni. Elsőnek a pate sablée-n akadt meg a szemem, ezen a hihetetlenül omlós, vajas tésztán.

A kész tésztából készülhetnek aprósütemények, tésztakosárkák, sajttorta alapja, gyümölcsös piték alapja. Ez a tészta sülés után elég törékeny, viszont az íze, hmmm. Összeállítani nagyon egyszerű, hűtőben pár napig eláll, fagyasztva pedig három hétig. Testvére, a pate sucrée, kevesebb vajjal készül, így kevésbé törékeny és könnyebben kezelhető.



Ez itt a friss adag, ma reggel készítettem, holnap pedig jövök az aprósüteményekkel, hétvégén pedig egy tortával. 

Hozzávalók, 650 gramm kész tésztához:
  • 250 gramm liszt
  • 200 gramm puha vaj, kockákra vágva
  • 100 gramm átszitált porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája

A lisztet a gyúródeszkára halmoztam, a közepébe csináltam egy elég nagy lyukat, amibe belefért a cukor, a só és a vaj. A vajat elmorzsoltam a cukorral, majd beleütöttem a tojásokat, és összegyúrtam a tésztát. Fóliába csomagolva hűtőben kell pihentetni 1-2 órát, hogy a vaj visszadermedjen.

Megjegyzések

Emoke üzenete…
Na most kicsit nem értem. Nekem 520g lett. :( És elbizonytalanodtam, hogy most kevesebb lisztet tettem volna? De nem...Tök ugyanannyi lett mint a sucreé... :DD Neked ez 650g lett? (mellesleg 100 g vajjal van több ebben..a tojás kicsi volt ugyan, de nem ennyire :D)
mandy tarragon üzenete…
A 600 gramm tuti megvolt, talán még egy picit több, de ráfogtam arra, hogy "kicsi" tojásokat tettem bele. Kicsi= a standard boltinál nagyobb, de a szomszéd-nénitől-vett-től meg kisebb.

Népszerű bejegyzések