Briós - Tésztavarázs


Bevallom, ennek a tésztának kétszer futottam neki. Elsőre borzasztó folyós maradt a tészta két órányi kelesztés után, másodszorra pedig este betettem a hűtőbe a kelesztés után, így reggelre már használható volt. Előre szólok, hogy ez egy sós tészta. Én valamiért azt hittem, hogy inkább semleges íze lesz, de nem. Sós, vajas, és ha rám hallgattok, akkor előző este kell összekeverni és reggel kisütni, különben elmegy vele az egész nap. Nem szeretem, na... Macerás.

De azért a briós védelmében megjegyezném, hogy aki kóstolta, azok közül csak és kizárólag nekem nem ízlett a végeredmény, szóval simán lehet, hogy az én készülékemben van a hiba...


Hozzávalók, 1200 gramm tésztához - ezt most lemértem direkt :)
  • 70 ml langyos tej
  • 15 gramm friss élesztő
  • 500 gramm liszt
  • 15 gramm só
  • 6 tojás
  • 350 gramm puha vaj
  • 30 gramm kristálycukor

A vajat habosra kevertem a cukorral. A tejben felfuttattam az élesztőt, majd a dagasztó karral felszerelt robotgép tartályába öntöttem. Ehhez jött a felvert tojás, a liszt és a só. A gépet addig járattam, amíg egynemű nem lett a massza, majd hozzáadtam apránként a cukros vajat.
Az egészet simára dolgoztattam. Ekkor még elég folyékony a tészta, de csak semmi pánik. Két órát kelni hagyjuk, majd amennyire tudjuk, visszaütögetjük. Nekem speciel nagyon ragadt, de még mindig semmi pánik. Be a hűtőbe, letakarva, pár órát hagyjuk ott, de legfeljebb 24 órát pihenjen.

Én most az egészet megformáztam, átgyúrtam, beletettem a formába, aztán 180 fokon megsütöttem. Azt még megjegyezném, hogy nekem a hűtőből kivétel után formázható lett a tészta, de baromi gyorsan "visszaolvadt" a kezem között.

Megjegyzések

Lilla üzenete…
a hasonló receptem:
http://lillafoz.blogspot.com/2010/04/francia-brios.html
és én sem tudtam rendesen formázni....
mandy tarragon üzenete…
Igazat kell adjak Julia Childnak, hogy a franciák annyi vajat használnak, hogy az embernek már a látványtól is megáll a szíve :)))

Majd egyszer kipróbálom a te változatodat is, nekem ez nagyon sós volt...

Népszerű bejegyzések